Проблеми с част от машините белязаха изборния ден и в Русенско, предаде БНТ.

Сигнали за проблеми с машините са подадени от поне 15 от всичките 336 секции в областта. В 11 от случаите с решение на Районната избирателна комисия гласуването е продължило само с хартиени бюлетини. Най-много проблемни устройства има в град Русе и в общините Иваново и Борово.

"Гласува избирател, не пуска разписка, или пък нарязва разписката", разказа Милена Хинкова, председател на Районна избирателна комисия - Русе.

"Предполага се, че евентуално ножът, който е отрязвал отрязъците, е бил тъп или самата хартия - ролката била по-дебела и по-тежка и машината не можела да се справи с тях", допълва Пламен Порчев, председател на СИК - 140 в Русе.

В опит да решат този проблем, в две от секциите са позволили на избирателите да повторят вота си.

"Това означава, че в края на изборния ден няма да имаме равенство между броя на бюлетините и броя на подписите в избирателния списък, което е една от контролите", коментира Милена Хинкова, председател на Районна избирателна комисия - Русе.

В някои от случаите все пак проблемите с машините са решени по-рано. За поне 11 секции, обаче, към момента се знае, че машините са демонтирани и прибрани в куфар, а гласуването продължи само с хартиени бюлетини.

"Не мога да кажа, че ще стане някаква фалшификат, но все пак - притесняват ме хартиените бюлетини", сподели гласоподавателят Светослав Войчев.

В 40 от секциите в областта се е оказало, че до около 14 ч. са работели камерите, които трябва след това да проследят броенето на гласовете.