Криминалистът Пламен Първанов е новият шеф на полицията в Русе. Той поема поста от Николай Ненков, който се връща на предишната си позиция - началник сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Първанов бе представен пред състава на областната дирекция от заместник-министър Кирил Ценкин и вече е назначен със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Пламен Първанов е роден през 1967 г. в Русе. Професионалната си кариера в системата на МВР започва през 2000 г. като разузнавач в сектор "Криминална полиция" във Второ Районно управление в областния град. Последователно заема различни длъжности в сектора, а през 2003 г. се премества в група "Престъпления по пътищата" в областната дирекция, като същата година става неин началник.

През юли 2011 г., след спечелен конкурс, поема ръководството на Второ Районно управление, а от 2014 г. оглавява сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР - Русе. От 2015 г. до момента е началник на Първо Районно управление.

За проявен висок професионализъм, инициативност и конкретен принос при изпълнение на служебни задачи е многократно награждаван от ръководството на МВР и на областната дирекция на полицията.

По-рано днес бе представен и шефът на полицията в Бургас. Старши комисар Емил Павлов пое ръководството на Областната дирекция на МВР в морскяи град след като досегашният ѝ директор старши комисар Калоян Калоянов обяви, че напуска системата на вътрешното министерство. 

В края на миналата седмица бяха сменени и шефовете на полицията в Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

До промените в ръководствата на областните дирекции на полицията в страната се стига след като вътрешният министър Калин Стоянов каза, че е анализирана работата в съответните структури и че има места, на които не е доволен от свършеното.

На 10 август стана ясно, че около 15 полицейски шефове са били извикани в сградата на столичната ул. "6-ти септември", като им е било предложено да освободят постовете си. На тези, които искали да останат в системата, им било предложено да бъдат преназначени на 3-4 степени по-ниско ниво, а другият вариант бил да напуснат по собствено желание, съобщи NOVA. Обвинен от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че прави чистка в МВР, Калин Стоянов отговори, че министърът на вътрешните работи има своите правомощия да подбере екипа от служители, с които ще работи и бе категоричен, че директорите на областните дирекции на МВР не се махат по политически причини.