Мъж загина при голям пожар на ул."Бозвели" тази нощ в Русе. Унищожена е къща, обитавана от двама клошари - мъж и жена. Мъжът е загинал в огъня, след като решил сам да угаси пламъците. Тялото му още не е намерено заради огромните камари боклуци от над 2 метра, които изпълват двора и самата къща. Жената, която е на 71 години, не е пострадала, предаде Rusemedia.

Пожарът е избухнал около 23.30 ч.и е тръгнал най-вероятно от печка. Къщата е била без комин, с приспособление за отвеждане на дима. Съседи видели пламъците и подали сигнал на тел.112. На място са се отзовали четири пожарни, а полицейски патрули са отцепили района. Всички съседи са били евакуирани.

Заради множеството боклуци борбата с пожара е продължила над 7 часа. Пламъците са били с височина 30-40 метра.

Собственичката, която е била изведена и прегледана от екип на "Спешна помощ", е разказала, че се е опитала да накара мъжа да излезе, но той е отказал. Бил запален пещерняк и искал да спаси колекцията си от карти на пещери. Смятал е, че може сам да угаси огъня, но покривът се срутил и най-вероятно го е затрупал.

Съседите споделиха, че повече от 20 години подават жалби срещу двамата клошари, тъй като от дома им се носят непоносими миризми и има много плъхове.

От общината обясниха, че са правени близо 20 предписания от различни институции, но тъй като става въпрос за частен имот, са безсилни. Пожарът ги е изкарал навън цялата нощ, не са спали от тревога, въпреки че намесата на огнеборците е спасила съседните имоти.

"Аз бях заспала и моят мъж ме събуди. Добре, че комшията се е прибрал и по пижами, грабнахме там, каквото можахме, и в комшиите цяла нощ. До сутринта, през техния прозорец, не съм мигнала до момента. Не знам, искам да свърши кошмарът, това не са хора, за мен наистина не са хора. Бях в шок, стана ми лошо и съм на успокоителни, на валидол. Колко жалби сме пускали, и на предния кмет, и на този кмет, никой не взима мерки. Красиво ли е според вас това нещо? Миризми, боклуци, нещо страшно, плъхове", каза през сълзи Бранимира Милкова, чиято къща е до изгорялата.

От общината тази сутрин се заеха с разчистване на изгорелите боклуци. На място пристигнаха фадроми и камиони, а "паяк" премести колите, които пречат на техниката.

"Има камара около 2 метра от всякакви стари шкафове, дрехи, метални отпадъци. И за съжаление тези кубици трябва да бъдат махнати оттук, защото има съмнение, че единият от живущите е някъде в тая камара, тъй като се опитал сам да гаси пожара. Извикана е техника от община Русе, с която тези отпадъци ще бъдат премахнати, за да могат колегите от "Пожарна безопасност" и ОД на МВР да свършат работа", обясни директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.