Нивото на река Дунав се повишава постепенно в българо-румънския участък, но няма опасност от преливане. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев пред БТА.

Нивото на река Дунав при Русе днес е 329 см спрямо условната кота "нула". То се е повишило за последното денонощие с 16 сантиметра.

"Причината е, че в момента нивото на Дунав в Германия и Австрия е високо заради падналите през последните седмици дъждове. Високите води ще достигнат и до българския участък на реката, но това в никакъв случай няма да доведе до опасност. Отделно, в нашия участък реката е значително по-широка, отколкото е в Австрия", обясни Занев.

Той каза още, че прогнозата през идните дни е нивото в българския участък да се повиши с около метър, което е нормално за този сезон от годината.

"Нивото на река Дунав в българския участък в момента е благоприятно за корабоплаването", коментира за БТА Иван Жеков - директор на дирекция "Речен надзор - Русе" към изпълнителна агенция "Морска администрация".

По думите му капитаните на кораби е нужно да са бдителни, ако нивото рязко се повиши. Тогава трябва да избират внимателно местата за престояване на несамоходните плавателни съдове, да осигурят необходимата дължина на котвените вериги, както и да се съобразят с техническите възможности на кораба при плаване.