"Има ли 5G мрежа на територията на Община Русе и ако да - кога е започнало изграждането ѝ и кога се очаква да завърши?". Този въпрос е изпратил до мобилните оператори у нас кметът на Русе Пенчо Милков, зададен официално на бланка на общината. Въпроса си той е публикувал публично в официалния си профил във Фейсбук, тъй като много русенци се обърнали притеснени към него дали има 5G на територията на града, особено в условията на извънредно положение заради коронавирус.

Кметът обяснява, че "темата за въвеждането на тези нови технологии е много чувствителна и представлява обществен интерес за голяма част от русенци, които се обърнаха към мен с въпроси".

Милков добавя, че се е ангажирал да потърси отговор от директорите на трите мобилни оператора.

"Днес поисках от тях да ни предоставят в най-кратки срокове информация за налична 5G мрежа в региона и инвестиционните им намерения. Ще Ви информирам за отговора им", пише още кметът.

Темата за влиянието на 5G мрежата върху разпространението на коронавирус първо тръгна от италиански социални мрежи, а от там и в медии, където се твърдеше, че жителите на районите с най-много жертви изразяват притеснение, че смъртността в страната е толкова голяма, тъй като наскоро там била внедрена 5G мрежа. По-късно притеснения бяха изразени в социалната мрежа и от българи.