Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и канадският бизнесмен с български произход и дарител Игнат Канев присъстваха на освещаването на новата пациентска част на отделението "Диализно лечение" в Университетската болница "Канев" в Русе.

Разширението и ремонтът са извършени с 500 000 лева, дарени от фондацията "Игнат Канев". С други 600 000 лева са подновени апаратурата и оборудването в отделението, като сумата е осигурена от Министерството на здравеопазването. Двама местни бизнесмени също са помогнали, като са закупили и дарили два от апаратите за хемодиализа.

Отделението "Диализно лечение" обслужва 125 пациенти месечно на 24 диализни поста. Болните са от областите Русе, Разград и Силистра, като има и чужденци.

"Радостен съм много. Благодаря на всички, които са на този празник. Със семейството ми решихме, че болницата има нужда и от нова линейка с модерна апаратура, която ще осигурим много скоро", каза Канев.

Министър Кирил Ананиев заяви, че УМБАЛ "Канев" е една от водещите болници в региона, а хората, които се лекуват в отделението по хемодиализа, ще получат най-добрите грижи.

Той припомни, че правителството е отпуснало близо 5 млн. лева, с които са били оборудвани със съвременна апаратура 29 хемодиализни центъра в страната.

"Щастлив съм, че се запознах с г-н Канев. Надявам се да покажем за пореден път, че държавата и хората, които обичат България, макар и живеейки в чужбина, с благородство, с голямо сърце, могат да помагат на българското здравеопазване", каза още Ананиев.

От своя страна Игнат Канев заяви, че България отдавна е разбрала, че има приятел в Канада.

"България винаги ме е уважавала и винаги съм добре дошъл в тази страна, макар че и аз съм правил грешки - когато е трябвало да бъда тук, не съм бил, но пък съм си платил греховете", каза Канев.

Това е четвъртото дарение от името на благотворителната фондация "Игнат Канев" в полза на лечебното заведение в Русе. През септември 2016 г. бе изградена детска площадка в двора на болницата. През септември 2017 г. бе открито новото педиатрично отделение, а година по-късно бе осветено и новото отделение по трансфузионна хематология.

Посещението на Игнат Канев в Русенско включва утре среща с академичното ръководство на Русенския университет. В родното село на бизнесмена и дарител - Горно Абланово, ще бъде открита и музейна сбирка "Животът на Игнат Канев".