Бракониери заплашват рибното разнообразие в едно от любимите места за риболов и отдих на русенци. Сигналите за нарушения в района на езерото в лесопарка "Липник" са ежедневие, въпреки периодичните забрани за улов, предаде БНТ.

Рибарите от сдружение "Липник" често засичат бракониери на езерото край Николово. Налага им се сами да упражняват контрол, за да опазят рибното разнообразие във водоема.

Някои нарушители стигат още по-далеч.

"То си е някаква обществена тайна, че в езерото се въртят мрежи и отделно повечето риба, която в момента се вади от езерото, е благодарение на тези, които се организират на територията по цяло лято, всяка една хваната риба се прибира и се скрива и се продава после", заяви Христиан Николов от Риболовно сдружение "Липник".

Езерото е собственост на Община Русе, но контрол по улова на риба трябва да осъществява и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

"С мрежа е нарушение. Общината гледа да ограничи такъв вид риболов, нерегламентиран. Контролът на собствеността на общината се осъществява от служба "КООРС", която в случай на нарушение, сезира ИАРА - Изпълнителната агенция. Те са в правото си да съставят актове на нарушителите", допълни Борислав Рачев, директор на Общинско предприятие "Спортни имоти" - Русе.

Санкцията за използване на забранени риболовни уреди е до 2 хиляди лева, а в определени случаи може и да е по-голяма.

"Откривали сме нарушители. Правили сме съвместни проверки с инспекторите от ИАРА, които са установени - улов на маломерни риби, нерегламентиран риболов и нарушаване на правилата", каза още Георги Киров от Риболовно сдружение "Липник".

От риболовното сдружение "Липник" настояват за по-строг контрол. А от ИАРА заявиха, че имат готовност за внезапни проверки.