Академия за малчугани превърна Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе в територия за реализиране на изследователска и експериментална дейност, съобщава ТВН.бг.

Забавни опити с въздух, вода, твърди вещества, хартия, дърво, растения, плодове и зеленчуци помагат на децата от ателие "Малък съм, но знам" към Академията да разберат защо и как се случват процесите около нас. Малчуганите научават повече за някои природни явления и усвояват нови понятия от сферата на природните науки.

Едни от най-забавните експерименти са свързани с доказване на свойствата на водата и трите ѝ агрегатни състояния. Участниците в ателието се запознават и с технология за "производство" и рециклиране на хартия, правят моделин от вестници и изработват забавни фигури с него. Интересните занимания спомагат за обогатяване на екологичната култура и творчество на децата.

"Оцвети цветето", "Дегустирай с нос", "Смесват се, не се смесват", "Пеещи чаши" са само част от забавните игри. Безценен помощник са книгите "Забавни експерименти за деца" на Карла Нието Мартинес, "Голяма книга с експерименти за деца" на Керстин Ландвер и други, които могат да бъдат намерени в библиотеката.

В ателие "Къде растат парите" малчуганите обогатяват финансовата си култура. Макар и малки децата разбират кога, защо и как са се появили парите, как са се променяли през годините. Запознават се с четирите основни стълба на финансите - спестяване, харчене, даряване и инвестиране. Осъзнават, че парите са резултат от труда на хората, откриват разликите между професиите и чертаят планове за бъдещата си професионална реализация.

Игрите "Кой знае повече професии" и "Познай какъв съм" спомагат за веселото настроение на малките посетители на библиотечни летни забавления. Всички с желание се включват и в практическите задачи, като изработват свои модели на банкноти, монети и касички. А наградите са 3Д фигурки и грамоти. Академия за малчугани е част от проект "Търсачи на знание", който се осъществява по програма "Знание и растеж", реализирана от Фондация "Русе - град на свободния дух" с подкрепата на Фондация Еконт. Партньори са БМЧК и Сдружение "Културни пространства". Академията продължава и през месец юли 2018 г.