Експертите са извършили в края на миналия месец контролна проверка. Това съобщиха от РИОСВ.

Предписанията са свързани основно с излагане на причините от оператора за разпространението на неприятни миризми, извън площадката на предприятието, и представяне на необходимата документация, доказваща изпълнението на условията в комплексното разрешително.

При проверката е установено, че има монтирани локални аспирационни системи, но те не обхващат всички производствени участъци.

При огледа входовете и прозорците на производствените халета са били отворени, а в определени моменти и клапите на тавана на производствените халета.

Това създава условия за неорганизирано изпускане в атмосферата на непречистени емисии, каквито се създават и в цеховете за регенерация на производствените компоненти и в съхранението на отпадъчните продукти.

В рамките на проверката са били извършени и контролни измервания за качеството на атмосферния въздух в района на предприятието и на определени организирани източници на емисии.

Установени са повишения на стойностите по показатели "метанови" и "неметанови въглеводороди" между 20.00 и 6.00 часа.

Резултатите от измерванията на организираните източници показват отклонения от нормите за два от заложените в комплексното разрешително на оператора.

От РИОСВ в Русе обясняват, че сроковете на предписанията изтичат до края на август.

Проверката ще приключи, след като операторът представи изисканите документи и обосновка за причините, довели до несъответствията с поставените в комплексното разрешително условия.