По време на дискусията стана ясно, че за проблемите, които съпътстват и възпрепятстват нормалното развитие на бизнеса, е наложителна намесата на държавната администрация, съобщиха от кметството в града.

Представителите на фирми настояха за пресичане на "сивата" икономика и за промени в Закона за обществените поръчки, които да направят местните фирми по-конкурентоспособни на свободния пазар.

Сред основните проблеми, които бизнесът очерта, са липсата на качествени специалисти и мотивация у кандидатстващите за определена позиция, необходимостта от развиване на предприемаческия дух у младежите, както и създаване на възможност за мобилност на работната ръка.

Участниците в кръглата маса настояха и за отпадане на таксите за преминаване на "Дунав мост" за жителите на Русе, Гюргево и Букурещ, което ще помогне за по-мащабното разгръщане на производствата и комуникацията в региона.

На форума присъстваха още областният управител на Русе Венцислав Калчев, директорът на "Бюро по труда" в Русе Баки Солак, както и преподаватели от Русенския университет. Второ подобно събитие ще се състои през есента, уточниха от местната управа.