Работите дистанционно. Поръчвате храна дистанционно. Пазарувате офертите на черен петък дистанционно. Вече и водомерът работи дистанционно. Отчита се отвън, без да се налага в условията на пандемия да допускате непознат отчетник вкъщи.

Европейска директива наложи промяна в посока повишаване на енергийната ефективност на жилищата чрез монтаж на дистанционни уреди след 25 октомври 2020 г. "На практика от тази дата ако се наложи да подмените водомер за топла вода, защото е стар например, или разпределител на радиатора, то следва да направите това с уред, който е с дистанционно отчитане", обяснява Милена Стоянова, управител на Техем и допълва, че при избора на радио водомер за топла вода, клиентите трябва да бъдат особено внимателни, защото уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост. "Този, който чете топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери в сградата, за да се гарантират коректни сметки", казва още Милена Стоянова.

И в момента в редица домове в София и страната, обслужвани от Техем, са монтирани около 600 хиляди водомери, топломери и разпределители с дистанционно отчитане. В настоящите условия на пандемия, това означава, че тези предвидливи клиенти, няма нужда да осигуряват достъп до дома си за отчет, защото от Техем правят това от дистанция, без да влизат в хола и банята. За клиентите, които до момента не са монтирали радиоуреди, Европейската Директива предвижда задължителното поетапно преминаване към дистанционни уреди за разпределение на топлинната енергия. Тук попадат всички топломери, индивидуални разпределители и водомери за топла вода.

След малко повече от 1 година, от 1 януари 2022 г., когато вече има инсталирани измервателни уреди или топлинни разпределители с дистанционно отчитане, на крайните ползватели се осигурява информация за фактурирането или за потреблението поне веднъж месечно. Това може да сложи край на изравнителните сметки и всеки да плаща това, което е потребил като отопление и топла вода за конкретния месец.


Материалът е предоставен от Техем.