Шоково-вълновата (shockwave) терапия е най-съвременната алтернатива на хирургичното лечение при болки в стави, сухожилия и мускули. Технологията първоначално е разработена за разбиване на камъни в бъбреците, а по-късно е модифицирана за ортопедични състояния. Към зоната, генерираща болка, се доближава апликатор, който външно, през кожата изпраща много кратки високо-енергийни вълни, а те подават сигнал на тялото да стартира каскада от възстановителни процеси. Апаратурата в Лейзър Мед е от най-висок клас - с патентован смарт-фокус, което означава, че енергията достига директно и в дълбочина към таргетираната зона. Над 80% от пациентите регистрират подобрение на състоянието си още след първата процедура, а за траен ефект са необходими средно 3.

снимка: Лейзър Мед

Терапията е доказано безопасен и ефективен метод не само в ортопедията, а и в спортната медицина - водещите спортни отбори и школи по света също включват в рехабилитационната си програма процедури с шокови (звукови ударни) вълни. Приложима е при болки от широк спектър - както остри и хронични, така и повърхностни и дълбочинни, независимо от местоположението им. Спрямо най-разпространените оплакванията, съответно и най-често се третират болки в рамо, голф/тенис-лакът, коляно, пета, ахилес. Процедурата е напълно неинвазивна, не налага използване на упойка и е с продължителност 5-10 минути. Рязката промяна в налягането, причинена от ударната вълна, предизвиква силен клетъчен отговор чрез активиране на митохондриите в нервните клетки. Многобройни проучвания свидетелстват за освобождаване на растежни фактори, противовъзпалителни агенти и подобрено кръвоснабдяване след процедура с шокови вълни. Реакцията е сходна с тази при травма - инициира естествените оздравителни сили на организма.

Сред състоянията, които успешно се повлияват с шоково-вълнова терапия, са:

• плантарен фасциит - постепенно усилваща се болка в петата;

• коляно на скачач (тендинит на капачката) - възпаление на сухожилието на капачката на коляното;

• тенис-лакът (латерален епикондилит) или голф-лакът (медиален

• епикондилит) - след рязко усилие, усукване на ръката или директен удар;

• ахилесово сухожилие (ахил тендинит) - разтягане и оток в ахилеса;

• бурсит - възпаление на околоставните торбички;

• замръзнало рамо (ротатор маншет тендинит) - слабост при движение и трудност при повдигане;

• стрес фрактури - малки пукнатини в костите, най-често срещани при спортисти, практикуващи еднообразни движения/ натоварвания;

• неврома на Мортън - скованост, изтръпване или спазми в предната част на ходилото с усещане за "мравучкане."

 

Процедурите се извършват в ЛЕЙЗЪР МЕД - София и Варна

За допълнителна информация и записване на час за консултация:

тел. 02 4 760 760

моб. 0899 52 11 01

http://lazermed.bg

 

* съдържание на Лейзър Мед