За първи път училища от Европа и САЩ се събират на виртуалното изложение за средно образование на 24 октомври 2020 г., за да се срещнат с българските кандидат-гимназисти и техните родители през специализирана електронна платформа.

В рамките на целия ден (11:00 - 17:00 ч.) платформата: www.vefbulgaria.com ще свързва ученици и родители с желаните от тях училища само с един клик, без значение къде се намират в този момент.

Всеки, който търси възможности за средно образование в чужбина и България, е поканен да се свърже със средни училища и езикови центрове от цял свят напълно безплатно.

Тази година ДАРБИ провежда Виртуално изложение за трети път, а интересът към този формат на събитието нараства.

"На базата на вече проведени две Виртуални изложения и на прага на провеждането на трето такова, определено може да се потвърдим нарастващ интерес към този формат на събитието. Поради настоящата обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 и наложените мерки, на доста от бизнесите се наложи да преминат в онлайн режим на работа и ние не бяхме изключение. Идеята ни за Виртуалното изложение бе иновативна и интересна, но определено имаше един период на адаптация на потребителите, които години наред бяха привикнали към присъствена форма на изложенията, независимо на каква тематика са. Забелязваме обаче, че този период премина доста бързо и потребителите все повече "се отпускат" да комуникират с институциите и консултантите в деня на Изложението, което наистина е най-голямото предимство на този формат на провеждане - да можеш да се свържеш с представители на учебни заведения от всяко кътче на света - лесно, удобно, сигурно и без риск за здравето", казват организаторите.

Как се използва платформата и как желаещите могат да се включат?

В рамките на "работното време" на Изложението на 24 октомври между 11:00 и 17:00 часа (българско време) на разположение на посетителите ще бъдат и представителите на учебните заведения и образователните консултанти, готови да отговорят на всички въпроси в чата или да осъществят видео разговор, с онези които са заявили желание за среща.

За достъп до Изложението е нужно само попълването на кратка регистрация и получаване на код за достъп.

Регистрирайте се още сега и посетете Изложението на 24 октомври 2020: https://vefbulgaria.com/

Към кого е насочено?

Изложението е насочено към родителите на деца от 1 до 10 клас, които ще могат да получат информация как детето им да продължи образованието си успешно зад граница и у нас.

Кои са участниците?

Участие в изложението ще вземат престижни пансионатни (бординг) училища от Великобритания, САЩ, Швейцария, Австрия и Германия - Brooke House College и тяхната футболна академия, Rossall School, Sedbergh School, St. Michael"s School, ACS International School Cobham, Taunton School, Earlscliffe, CATS Colleges, BBIS, AHA International School, Amadeus International Vienna, Leysin American School of Switzerland, Brillantmont International School и др.

Родителите ще имат възможност да се информират за предимствата на английската образователна система от представителите на първия британски колеж в София - DARBI COLLEGE.

Експертите на ДАРБИ ще бъдат на разположение на консултантските щандове, за да информират родителите, да отговорят на техните въпроси или да посредничат между тях и учебните институции, ако се налага.

Какво ще могат да научат посетителите?

Всеки родител ще може да се информира за:
- условията за кандидатстване и прием;
- образователните програми;
- стипендиите, ако се предлагат такива;
- училищния живот и материалната база на даденото училище - директно от представителя, който най-добре може да ги запознае с тези детайли.

При интерес, родителите ще могат и да уговорят посещение в училището. Разбира се, в днешните времена, това е възможно и изцяло онлайн чрез виртуални дни на отворени врати.

В момента може би много родители са притеснени относно предприемане на действия за обучение в чужбина за своите деца. Как се промени ситуацията в тази сфера?

Въпреки че децата не са най-уязвимата група засегната от COVID-19, повсеместно се вземат сериозни предпазни мерки за опазване здравето на учениците. Много училища в цял свят са изправени пред голямо предизвикателство да осигурят пълноценно провеждане на учебната година, но същевременно се запазят правилата за социална дистанция и се вземат необходимите здравни мерки. За международните бординг училища предизвикателството е дори по-голямо, защото учениците не само се обучават, но и живеят на територията на учебното заведение.

Само във Великобритания има около 70 000 ученици в бординг училища и приблизително 40% от тях са с чуждестранни ученици. Въпреки трудностите бяха създадени условия за присъствен старт на обучението и безопасно провеждане както на учебните часове, така и на извънкласните занятия и проекти, спортните занимания и времето за отдих.

Какви са вариантите за учениците, които искат да подобрят чуждоезиковите си знания в ситуацията на "новото нормално"?

Както на училищата, така и на езиковите центрове се наложи да се адаптират светкавично към промените и т.нар. "ново нормално". Още от април месец повечето от тях предлагат онлайн обучение чрез различни платформи, създавайки специални стаи с различен брой курсисти, успявайки по този начин да продължат да предлагат разнообразие от курсове - стандартни, интензивни, специализирани; в малки и в по-големи групи и на много привлекателни цени.

"През лятото няколко наши партньора успяха да проведат и Виртуално лятно училище, което, предвид този нов формат и краткото време за планиране и осъществяване, беше организирано на много високо ниво. Това лято също очакваме тенденцията да се задържи върху онлайн обученията, въпреки че доста от центровете вече предлагат различни услуги като безплатен престой в карантина, с цел да привлекат желаещите да се обучават отново на място при тях", споделя Бистра Илиева, управител на ДАРБИ.

Има ли събитието семинарна част и какво включва тя?

Събитието има семинарна част, която ще бъде фокусирана върху едни от най-актуалните теми, свързани със средното образование в чужбина и у нас като:
- избор на училище след 7 клас;
- какво представляват пансионатните (бординг училища) и как успешно се кандидатства в тях;
- какви са предимствата на езиковата ваканция в чужбина;
- как училищната подготовка може да се окаже стъпка към успешна кариера в бъдеще и др.

Също така в семинарната част родителите ще могат да се запознаят подробно с британското училище в София - DARBI COLLEGE, и британското пансионатно училище в Англия - Rossall School, чрез семинари на техните представители.

"Стимулираме родителите да бъдат активни, младежите също, защото, когато едно дете е да речем в 7,8 или 9 клас, то също вече има желанието да разпознае училището си, а така цели семейства могат да бъдат заедно в това пространство. Съветваме също и родителите, които имат интерес към международните училища, но поради пандемичната обстановка са притеснени да изпратят детето си в чужбина, да се включат в Изложението, за да се информират за възможностите на обучение в международна програма в България, с последващо трансфериране в чужбина на по-късен етап", разказва още Бистра Илиева.

* материалът е предоставен от Дарби