За това как да подсилим имунитета си и да подготвим тялото си за сезона на гриповете и настинките, разговаряме с д-р Веска Иванова, специалист по вътрешни болести и общопрактикуващ лекар с над 25 години опит.

Д-р Иванова, започнаха ли гриповете и какво ни очаква този сезон?

За съжаление този грипен сезон ни очаква двойна заплаха. Докато лекарите на първа линия се борят с Covid-19, ето че идва и зимата с типичните за сезона настинки и грипни вируси.

Имено двойната заплаха от коронавирус и грип ще бъде предизвикателство за медиците тази година, а неяснотите затрудняват подготовката за зимния сезон. Зимата и без това е най-благоприятното време за вирусите. Студеният и сух въздух е идеална среда за тяхното разпространение, към това добавяме и факта, че вкъщи не се проветрява толкова често, заради студ навън, което спомага за развитието и разпространението на алергените.

По време на грипния сезон добрият имунитетът е много важен. Как да разберем, че имунитетът ни е слаб и е кога е най-важното време да го подсилим?

Симптомите на отслабената имунна система могат да бъдат различни. Ако се чувстваме постоянно изтощени, ако лесно се задъхваме и бързо губим енергия, това може да е един от симптомите на отслабената имунна система. Ако често се сблъсквате с бактериални инфекции, например възпаления на белите дробове, гърлото, ушите, това е знак, че антителата в организма ви не могат да се преборят сами с инфекциите. Друг признак на слабата имунна система е неспособността на тялото да се бори с алергиите. Много често алергичните реакции изчезват, когато се погрижим и подсилим имунната си система.

Обикновено есенно-зимният сезон е най-подходящото време да подсилим имунната си система. Най-добре е да се подготвим през есента, защото от това зависи доколко ще боледуваме през зимата. През тези два сезона тялото има нужда от повече калории, което означава, че имаме по-висока нужда от качествена храна и природни продукти, които са естествени имуностимуланти. Имаме нужда и от повече протеини, защото благодарение на тях се образуват антителата, които спират инфекциите.

А как можем да подготвим имунната си система за справяне с вирусите?

На първо място за поддържането на силна и здрава имунна система е важно да мислим за нашето здраве през цялото време, дори когато се чувстваме здрави и бодри.

Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм са червата. Имунната система не се изгражда само от костния мозък, който формира имунните клетки. В червата се намират т.нар. пайерови плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в отключването на имунния отговор. Това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храната ни осигурява не само енергия и градивни елементи, но и се превръща във фактор, повлияващ имунитета.

Начинът на хранене, поведението на хранене, микроелементите, които добавяме към хранителния си режим, влияят силно на имунитета и здравословното състояние на организма. От значение е и начинът ни на живот. Дали се движим достатъчно, спортуваме ли, каква хигиена поддържаме в дома си.

Тъй като имунното ни състояние зависи от изключително много фактори, ние лекарите, търсим всички възможности на съвременната медицина и алтернативните методи за съхранение и стимулиране на имунитета. Обичайно това са природни продукти, за които в исторически план имаме натрупани данни, че влияят много благоприятно върху здравето. Това са средства, които, в повечето случаи, не са регистрирани като лекарства и има свободен достъп до тях. Такъв пример мога да дам с хомеопатичните лекарства или хранителните добавки, които съдържат витамини, важни микроелементи и аминокиселини.

Кога е препоръчително да започне приемът на добавка за подсилване на имунитета?

Ако приемът започне след появата на първите симптоми, то може да е късно за положителен ефект. Затова е препоръчително да не се чака до този момент, а приемът на добавки за подсилване на имунитета да започне още при първите захладняващи дни. Така се изгражда здрава бариера още в самото начало и имунитетът може да остане непоклатим за месеци наред.

Миналия сезон се коментираше темата, че приемът на Витамин C, цинк и селен действа превантивно срещу вирусни заболявания. Можем ли да разчитаме на тях, за да подпомогнем нашия имунитет? Какво бихте препоръчали?

Комбинацията от витамин C, цинк и селен подпомага естествените функции на имунната система. Витамин C е най-масовият и популярен витамин на пазара и най-вероятно всеки от нас е чувал за неговите имуностимулиращи свойства. Този витамин намалява честотата на разболяване, както и нейната продължителност.

Цинкът е един от най-важните минерали в тялото ни, като той е пряко свързан с имунната система. Той регулира вътреклетъчните сигнални пътища, както във вродените, така и в придобитите имунни клетки. Ако на организма не достига цинк, защитните сили отслабват. Появява се проблем с лигавиците, а това от своя страна води до лесно възпаляване на устата, носа, бронхите. Цинкът подпомага образуването на имуноглобулините - белтъците, които се грижат за изграждането на имунни антитела.

Селенът пък влияе върху огромното разнообразие от тъкани и клетъчни типове, участващи във вродените и адаптивните имунни отговори. Той блокира свободните радикали в организма и спира причинителите на възпалителни процеси.

На пазара има много витамини, как да сме сигурни, че избираме най-подходящия продукт за имунитет?

На първо място такъв продукт трябва да е безопасен и доказал се във времето. На второ, трябва да съдържа всички тези витамини и микроелементи, които изброихме. Чудесна алтернатива тук е Имунактив Денк, който има едно значително предимство пред останалите подобни продукти на пазара. Имунактив Денк е единственият продукт, който освен витамин C, цинк и селен, съдържа и L-хистидин, който прави възможно усвояването на цинка от организма.

снимка: Sevex Pharma

А можем ли да си набавим витамините, за които говорихме, от храната?

Поради изтощението на почвите и динамичното земеделие, зеленчуците и плодовете, отглеждани в наши дни, са много по-бедни на витамини от тези преди няколко десетилетия. Затова хранителните добавки са най-сигурния начин, да си набавим всичко необходимо за организма. Така например 1 саше Имунактив Денк се равнява на 5 портокала, съмнява ме, че много хора имат възможността и мотивацията да ядат по 5 портокала на ден, за да си набавят необходимите количества Витамин C.

Кога трябва да започне приемът на Имунактив Денк?

Трябва да започне веднага, още при първите симптоми на грип и настинка. В случай че имате болка в гърлото, отпадналост, температура и кашлица, приема в началото на възпалително заболяване, може драстично да подобри функцията на имунната система. А още по-добре е да се приема профилактично, още преди появата на каквито и да е симптоми.

Т.е. може да се приема и профилактично?

Да, разбира се. Може да се приема за профилактика преди есенно-зимния период, по време на боледуване или след прекарано заболяване.

Колко продължително може да се прилага?

Имунактив Денк може да се прилага навсякъде и по всяко време. Имуноактивният комплекс е под формата на микрогранули, които се разтварят в устата за секунди и по този начин могат да бъдат приемани без течност. Микрогранулите директно се усвояват от организма, което гарантира по-бързото действие на тази форма в сравнение с таблетките и капсулите. Препоръчително е да се приема по едно саше на ден.

 

* материалът е предоставен от Sevex Pharma