Доц. д-р Марин Генчев - дмн, е специалист неврохирург, завършил медицина във Виенския Университет, Австрия, където получава специалност по неврохирургия. В периода 1999 - 2001 работи в Университетската болница на Виенския Университет, а от 2001 до 2004 година - в Националния институт за изучаване на болестите на мозъка, Националните Институти по Здравеопазване на САЩ, Бетезда, Мериленд. От 2011 година е началник на отделение в Клиниката по неврохирургия, Клиникум Идар-Оберщайн, многопрофилна болница към Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия. От 2015 година е доцент по неврохирургия към Университета "Рупрехт-Карлс" в Хайделберг, Германия. В момента доц. д-р Марин Генчев е част от екипа на МБАЛ ВИТА.

Доц Генчев, каква професия е неврохирургията? Какво я различава от другите специалности в медицината?

Неврохирургията е медицинска специалност, която се занимава с диагностициране и лечение на заболявания, увреди и деформации на нервната система, включително на мозъка, гръбначния мозък и периферните нерви. Разликата между неврохирургията и другите специалности в медицината е, че неврохирургията изисква широк спектър от знания и опит в лечението на заболявания, свързани с нервната система като същевременно това трябва да е съчетано със сръчност, търпение и дисциплина. За разлика от невролозите ние "пипаме" това което лекуваме.

Пациенти от цялата страна Ви търсят ви за консултация и лечение. Какво е най-честото увреждане, с които се сблъсквате?Една от най-честите болести, с което се сблъскваме като неврохирурзи, е дисковата херния в поясния отдел.

Какво представлява дисковата херния и кога се стига до оперативно лечение?

Това е заболяване, при което част от междупрешленния диск прониква в гръбначния канал и притиска гръбначния мозък и/или нервните коренчета. Това нарушава нормалната функция на нервните влакна, което може да доведе до изтръпване, болка, парализа и други сериозни проблеми.

Кои са рисковите фактори за дискова херния?

Разнообразни са, дори понякога промените в междупрешленния диск се развиват без диагностициран рисков фактор. Най-често мъжете са предразположени към такива проблеми, особено когато извършват повтарящи се движения, свързани с претоварване. Рисков фактор са наднорменото тегло и заседналият начин на живот. Понякога се стига до дискова херния при професии, свързани с продължително шофиране, което подлага на риск гръбначния стълб и междупрешленните дискове. Някои изследователи смятат и тютюнопушенето за предразполагащ фактор поради това, че то намалява снабдяването на тъканите с кислород и е причина за по-бързата дегенерация на тъканите.

Какви са симптомите на поясната (лумбална) дисковата херния?

Симптомите се движат в широки граници - от изтръпване слаба болка в кръста и задните части до масирано изтръпване и мускулна слабост. В около 80% от случаите болката отшумява в рамките на месец, дори без специализирано лечение. Но въпреки това, болката може да бъде изтощителна и да пречи на ежедневните дейности на пациента. Възможно е тя да стане хронична и това дългосрочно да влоши качеството на живот на пациента. Най-често дисковата херния притиска нервно коренче, като е съпроводена с болка, разпростираща се по цялата му дължина. При поясните дискови хернии пациентите се оплакват от болка в крака, която може да е пареща, остра или пронизваща като ток. Обикновено болката в крака е по-силна от тази в кръста.В зависимост от различни фактори, като например мястото на дисковата херния, симптомите могат да се появят в седалището, на бедрото, прасеца, стъпалото или пръстите на краката и най-често, че се усещат само от едната страна на тялото. Усеща се и изтръпване, бодежи, слабост. Болката в кръста, която изпитват пациентите най-често бива описвана като тъпа или пулсираща и може да бъде придружена от затруднения при движение.

Как се диагностицира дисковата херния?

Задължителен е подробен преглед, клинична оценка на симптомите и адекватни образни изследвания - компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да се определи точната причина и източникът на проблема. При клиничния преглед лекарят трябва да проследи историята на заболяването и да събере информация за начина на живот на пациента, включително навиците му, както и равнището на физическата му активност. Когато комбинираме цялата информация, препоръчваме лечение, което да отговаря точно на индивидуалните нужди на пациента.

Защо се стига до операция? Кога трябва да се оперира и кога - не? Дисковата херния може да се лекува консервативно с лекарства, физиотерапия и други методи. В 80% от случаите не се налага операция. В случаите, когато консервативното лечение не е достатъчно ефективно или съществуват сериозни симптоми, може да се наложи оперативно лечение. Операцията на дисковата херния се извършва, когато има тежки симптоми, които не могат да бъдат контролирани с консервативни методи, като болка от повече от шест седмици, парализа или тазово-резервоарни смущения. Не всички случаи на дискова херния изискват операция, но това е решение, което се взема индивидуално за всеки пациент.

Как определяте успеваемостта при този тип операции?

Хирургията при дискова херния има висок процент на успех, според многогодишната статистика в световен мащаб. Обширно медицинско проучване съобщава за добри или отлични резултати при операция на дискова херния. Но все пак операцията е важно решение, до което трябва да пристъпите след консултация с лекар и след проведено лечение, когато болката не се повлиява от терапията. Тъй като всяка хирургическа интервенция представлява риск и голяма тежест за организма, е необходимо да се извърши задълбочена диагностика, за да се знае какви рискове и противопоказания може да очаква пациентът. Това е важно решение, което ние във ВИТА вземаме заедно с пациента, като прецизно уточняваме съотношението между риска от операция и негативите, които ще настъпят за пациента, ако не се предприеме оперативно лечение.

Какви са рисковете от рецидиви след операция на дискова херния и от какво се определят?Рисковете могат да включват повторно появяване на хернията, инфекции и други компликации. Рисковете от рецидив след операция на дискова херния зависят от много фактори, включително от големината на диска, техниката на операцията, възрастта на пациента и други.

Като човек, част от европейската медицинска общност, имате ли наблюдения за наличието на нови успешни техники, чрез които хирурзите по света се борят с дисковата херния? Ние, неврохирурзите, използваме установени и иновативни техники за лечение на дискова херния, като например микрохирургия и ендоскопска /безкръвна/ хирургия за отстраняване на дисковите хернии. Тези техники ни позволяват да извършваме по-щадящи процедури, които имат по-малко рискове за пациента и по-кратко време за възстановяване.

Как определяте мястото на неврохирургията в България в лечението на дискови хернии по отношение на лечението в Европа?В България има квалифицирани неврохирурзи, които извършват операции на дискови хернии, както и други гръбначни заболявания. Пациентите в България могат да се възползват от професионални медицински услуги, които са на ниво с международните стандарти.

Как пациентите могат да се свържат с Вас за консултация и преглед?

Аз съм на разположение на всички, които се запишат за преглед на телефоните на регистратура на ВИТА или през платформата superdoc.bg.

ЛИНКОВЕ:

Доц. д-р Марин Генчев - дмн

телефоните на регистратура на ВИТА

superdoc.bg

https://superdoc.bg/lekar/marin-genchev


Материалът е предоставен от ВИТА.