"Най-важният въпрос, македонският език и македонската идентичност са гарантирани в преговорната рамка и следователно са признати и приети в ЕС. Това е първото и абсолютно най-важното", написа във фейсбук профила си бившият премиер на Република Северна Македония Зоран Заев.

По думите му протоколът, който ще подпишат двете правителства е пътят за преодоляване на отворените въпроси, които са разрешими.

"Изграждането на добри и приятелски отношения със съседите е от съществено значение за мира, стабилността и просперитета на регион като Западните Балкани. Затова ние от македонска страна и нашите колеги от българска страна трябва да работим заедно, за да затворим отворените въпроси", пише Заев, допълвайки, че е важно да бъде запазено националното достойнство и на двете страни в преговорите.

"Добрите отношения с всички наши съседи укрепват Западните Балкани, а сътрудничеството ни прави сериозен фактор като регион пред цяла Европа и пред света. Видяхме, че чрез приятелство и добросъседство въпроси, които са били отворени и нерешени от десетилетия, дори векове, като напредъка, който постигнахме с Преспанското споразумение, членството в НАТО, но също така и реализацията на автокефалията на нашата Македонска православна църква - Охридска архиепископия, са в процес на решаване. И в трите случая имаме пряко потвърждение на нашата местна македонска идентичност. Със започването на преговори с проверен и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за идентичността и македонизма", пише Заев.

Бившият премиер не вижда проблем в темите за недискриминацията и премахването на езика на омразата, защото те се "отнасят за всички общности" и смята, че това може да се подобри и без ЕС. А включването на българи, хървати и черногорци в конституцията на страната е стъпка, която трябва да бъде направена и която по никакъв начин няма да навреди нито на държавата, нито на обществото.

"Вече имаме седем етнически общности в нашата Конституция. С конституционните промени ще има 10 етнически общности. Само от злоба, заради лоши намерения или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на три нови етнически общности в Конституцията", пише Заев и допълва, че очаква конструктивни консултации и подкрепа за това предложение от всеки отговорен политик и гражданин в страната.

"Нека бъдем умни и мъдри и да продължим напред като македонци с признат македонски език и идентичност, със собствена македонска държава, интегрирана в евроатлантическите съюзи, като стратегическо определение на целия ни народ, на всички етнически общности", заключава Заев.