"Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва", заяви пред БНТ президентът Румен Радев, който е в Словения за Бледския стратегически форум.

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

"Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана", обясни президентът Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които РСМ няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

"Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата".

Радев благодари на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за възстановяването на диалога на най-високо ниво, в каквато посока са системните усилия на служебното правителство.

Ето какво каза още президентът:

"Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато. Затова и служебното правителство и президентската институция полагат усилия за възстановяване на диалога на най-високо ниво и за формулиране на ясни позиции и най-вече тяхното отстояване пред нашите европейски партньори.

Отново представих пред тях българската позиция, България е най-заинтересованата страна да има бързо развитие по въпроса, РСМ и Албания да тръгнат по свой европейски път.

Но ние очакваме след резолюцията, приета от парламента в Скопие през юли, която циментира неизпълнението на нашия двустранен договор, правни гаранции за необратими и устойчиви решения за развитието на нашите отношения - и то не само ясни механизми, така че да бъде изкоренен езикът на омразата. Тази повратна представа от учебниците, паметниците, музеите, от медиите и дори от политиката на най-високо ниво.

Благодаря на Пендаровски и Заев, че успяхме да подновим диалога на най-високо политическо ниво. Да търсим приемливо и устойчиво решение, което да гарантира правата на хората в РСМ с българско самосъзнание.

Призовах нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България. Вярвам, че с общи усилия ще стигнем до устойчиви решения, но това не може да става за сметка на българският национален интерес.

Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на редовно правителство, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни партньори".