Започна безсрочният общонационален земеделски протест заради отпадналата забрана за внос на украински храни, гласувана от парламента миналата седмица. Протестират производители от 26 браншови организации в земеделието у нас. Земеделските стопани обещават протестът да е безсрочен, а утре част от тях тръгват с тракторите към София, за да протестират пред Министерския съвет.

Вече започнаха и блокадите на редица важни пътни артерии, подстъпи към магистралите и гранични пунктове в цялата страна. Блокирани са 49 важни пътни артерии от страната. 

Снимки от националния протест вижте тук >>

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на организациите от аграрния сектор.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие формулира пет искания към управляващите:

- да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. 

- до 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна

- държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена

- допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението им до медиите.

Един от най-пострадалите сектори в земеделието е животновъдството, казаха протестиращи животновъди. Галин Великов от Обединението на овцевъдите и козевъдите се оплака, че изкупната цена, която дават преработвателите, убива сектора.

"Тази година цената на млякото падна на 50 ст. за литър краве мляко и 1,60 лв. за литър овче. Има мандри, които отказват да работят със свежо овче мляко, тъй като са заявили, че ще работят със сухо мляко, внос от Украйна", коментира стопанинът по БНР.

"Исканията ни са да се спре нерегламентираният внос на сухо мляко от Украйна, както и на пчелен мед и свежо мляко", подчерта Великов. По думите му стандартите в Украйна не отговарят на европейските.

В същото време малко по-рано днес в коментар на протеста премиерът Николай Денков заяви, че между зърнопроизводителите и животновъдите има разнобой, като първите са доволни от падането на забраната, защото фуражът за животните им ще поевтинее.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района. Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на Съюза, цитиран от БТА.

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова по БНР пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

Снимка: Фейсбук, Общонационален земеделски протест

Блокадата на Дунав мост при Русе

Снимка: БТА

Целта  на протеста в Русе е блокада на Дунав мост, намерението е да затворят границата за час и половина, а край Кардам редом до зърнопроизводителите излязоха и пчеларите. Те издигнаха плакати с надпис: "Спрете вноса на фалшив мед". 

Пчелари излязоха заедно със зърнопроизводителите в Добричко

Снимка: БТА

Производителите от Плевенско пък блокираха пътя за София край село Ясен. Земеделците от Видинско препречиха движението на 5 км от граничния пункт Дунав мост 2.

Снимка: Булфото

Земеделци от Сливен и Ямбол блокираха пътния възел Петолъчката, а към тях се присъединиха стопани от Айтос, Карнобат и Бургас. На мястото са над 150 земеделци с повече от 500 трактора. Демонстрантите скандираха "Оставка" и "Народът стана от дивана - сега ще видите "промяна".

Земеделци извадиха над 500 трактора и тежки машини на Петолъчката между Сливен и Ямбол

Снимка: БТА

Протестиращите фермери планират да оставят по-старите трактори и утре да продължат към шествието в София с новите машини. Заради затворения пътен възел и там, и на други места в страната, където има блокади с тежка техника, се образуваха километрични опашки от чакащи камиони и коли.

Сливенски и ямболски земеделци препречиха пътя между двата града и пътния възел Петолъчката

Снимка: БТА

Блокадите предизвикаха образуването на дълги опашки от чакащи

Снимка: БТА

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои - със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив - Карлово при село Труд. Действията им са част от общонационалния земеделски протест, организиран срещу падането на забраната за внос на стоки от Украйна. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

Земеделците от Добруджа извадиха тракторите за протеста

Снимка: БТА

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша, коментира Дарина Шишкова от Обединени български животновъди. Хората настояват да се спре вносът на всички стоки от Украйна, както и да се изплати пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Снимка: БТА

Протестиращите и тук скандираха "оставка" по адрес на премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи.

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив - Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив - Карлово в района на селата Калояново и Труд.

Пловдивските земеделци се събраха на сборния пункт край с. Труд

Снимка: БТА

Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив - Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през "Карловско шосе" и да се насочат през бул. "България" към "Пазарджишко шосе", където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

Снимка: БТА

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала "Тракия" при квартал "Кольо Ганчев".

Земеделците от Великотърновско се оплакаха, че от сутринта полицията непрестанно ги спира на пътя София - Варна за проверки, като се проверява всичко - от документи до това дали са употребили алкохол, съобщи Нова телевизия.

Тракторите завардиха и магистрала "Хемус".

Протестът на пътя София - Варна

Снимка: БТА

Десетки земeделци се събраха на протест и край Благоевград, като те блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението.

Снимка: БТА

Протестиращите бяха поканени на среща от премиера Николай Денков и от земеделския министър Кирил Вътев неколкократно, но отказаха да разговарят с тях. Действията им се втвърдиха особено след репликата на Денков, че с терористи не преговаря. Земеделците заявиха, че те са искали срещи още преди 15 дни, но тогава не са срещнали реакция до момента, когато са заявили пред Столична община официалното уведомление за протестните действия.

Снимка: БТА