Украинският президент Зеленски благодари на България и поименно на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков за дарението на военна техника.

"Благодарен съм на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както и за новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

С това решение ние укрепваме нашата Европа и браним свободата!", написа благодарственото си послание Зеленски в социалната мрежа Х.

Реакцията му идва след като Народното събрание отхвърли президентското вето и реши България да изпрати за Украйна БТР-и и нов пакет военна помощ по предложение на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

Новината първи съобщиха от ДПС, чийто лидер на парламентарната група е сред вносителите и на двете предложения.

Страната ни да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, гласи решението. Подкрепата дойде от трите парламентарни групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Към тяхното мнозинство се включиха и петима от ИТН при отхвърлянето на президентското вето за бронетранспортьорите, но не и при последвалото одобрение на дарението от зенитни ракети и преносими зенитно-ракетни комплекси.

Против двете решения твърдо се обявиха от "Възраждане" и БСП, които изведоха едни и същи тези - че обезоръжаваме армията си, а насреща не получаваме нищо, както и че сме на една крачка от въвличането във войната. За да приемат и двете решения в пакет, депутатите от мнозинството удължиха извънредно времето за заседание на парламента, а страстите толкова се нагорещиха, че почти се стигна до бой.

В епицентъра беше депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който подвикваше по време на изказването на лидера на "Възраждане". Когато Костадинов заяви от трибуната как Украйна била "провалена държава, воюваща срещу собствения си народ" и как "някои хора в залата" работели "за чужди интереси", Пейков се провикна "Руски!". Последва щурм на двама депутати от "Възраждане", а само квесторите попречиха да не се стигне до по-сериозен физически сблъсък.