Националният съвет на Политическа партия "Зелено движение" взе решение партията да не участва на изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., обявиха оттам. Бившите коалиционни партньори на ПП-ДБ, които дори получиха министерство при общото управление, са провели преговори както с тях, така и с "Единение"и "Ние идваме", но "липсата на подкрепа за широко обединение и силно демократично мнозинство обезсмисля нашето участие в тези избори".

На 5 август партията призова всички партии от демократичното политическо пространство към създаване на широко обединение около следните цели:

  • Гарантиране върховенството на закона и отстояване на основните принципи на демократичната държава въпреки разрастващите се популистки заплахи в крайно левия и десния политически спектър;
  • Увеличаване на гражданските права и свободи и възможностите за гражданско участие;
  • Премахване на ненужни регулатори и регулации, прозрачен публичен процес за избор на представители в регулаторните органи;
  • Спешни икономически и управленски стъпки за пълно приемане на България в Шенгенското пространство;
  • Приемане на всички законодателни и управленски мерки за осъществяване на реформите, необходими за трансформация и модернизация на икономиката на България в контекста на глобалните кризи на климата и биоразнообразието, включително Плана за възстановяване и устойчивост;
  • Увеличаване на социалната справедливост, защита на правата на човека и намаляване на неравенствата;
  • Гарантиране на достъп до чиста питейна вода, чист въздух и чиста храна;
  • Категорични действия за прекратяване на всички военни конфликти при спазване на международните договори и зачитане на териториалния суверенитет на независимите държави.

"На нашето предложение се отзоваха "Продължаваме промяната", "Да България", "Единение", "Средна европейска класа" и "Ние идваме". Двустранните и многостранни разговори, които проведохме през август, не дават основание на партията да предполага формиране в следващия парламент на демократично мнозинство, отворено към проблемите и гарантиращо правата и свободите на българските граждани. Това обезсмисля и нашето участие в тези избори", допълват от Зелено движение.

Според изявлението им, липсата на значима подкрепа от страна на съществуващите политически партии към идеята за широко политическо обединение в защита на демократичния и европейски път на България ги задължава да използват ограничените си налични ресурси за създаване на гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България и демократичното включване на гражданите в процесите на управление.

"Призоваваме нашите симпатизанти да гласуват по съвест и с преференции за кандидатите, които са доказали на дело, че защитават европейския цивилизационен и геополитически избор, върховенството на правото, индивидуалните свободи, социалната справедливост, демократичните реформи, съхраняването на природата и културното наследство и адекватните политики за адаптация към измененията в околната среда", допълват от движението.