Съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев напуска партията и ще премине в редиците на ПП-ДБ, като вероятно ще бъде в техните депутатски листи. В момента той е депутат от коалицията ПП-ДБ и зам.-председател на парламентарната група. Отдръпването му е заради решението на партията да се яви самостоятелно на евроизборите и на вота за национален парламент.

"Аз съм представител на "Зелено движение" в 49-то Народно събрание и ще бъда такъв до края на това Народно събрание до следващата седмица. След това смятам, че единствената смислена алтернатива за реформи и за просперитет на България в крайна сметка, е "Продължаваме промяната - Демократична България". Така че ще подкрепя коалицията за изборите за европейски парламент и за национален", коментира Панев в ефира на БНТ.

Панев допълни, че "вероятно ще бъде кандидат за народен представител", но "това ще бъде изяснено в преговори". Той добави, че европейските избори за него лично като за кандидат не стоят на дневен ред, но ги определи като изключително важни, "тъй като виждаме, че редица важни решения се взимат в Брюксел вече и ние тук сме се превърнали в гумен печат едва ли не за имплементирането им".

"България трябва да има думата в Брюксел, тъй като понякога там чисто натискът за регулация е прекалено голям, което води до неконкурентноспособност на Европа спрямо Азия и САЩ", каза отцепникът от "Зелено движение".

По думите му, "зелените политики" никога не са били толкова застъпени в правителството, както и "позеленяването на икономиките" никога не е било толкова силно, като визира бившия кабинет "Денков". Данните показват, че намалението на производството на енергия от въглища за първото тримесечие на 2024 спрямо същия период за 2019 г. е 51%, добави Панев в отговор на критиките на доскорошните си съпартийци.

Според Панев е повече от очевидно, че кабинетът е под силното влияние на Борисов и Пеевски. Смяната в земеделието той обясни с това, че именно това е "един от най-финансираните от Европа отрасли с изключително голяма корупционна зависимост". Рокадата във Външно министерство, според Панев, се дължи на това, че Бойко Борисов цели да има ясна и пълна информация какво се случва между МВнР и нашите партньори. "Даниел Митов е един от символите на ГЕРБ", напомни Владислав Панев.