Силно се надявам до края на другата седмица да обявим къде ще се строи новата Национална детска болница. Това заяви в ефира на bTV служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. В момента работим по инвестиционния проект с министъра на регионалното развитие и премиера, в сряда на заседанието на Министерския съвет трябва да имаме решение по темата, каза още Меджидиев.

Желанието ни е тази болница да бъде по европейски модел. Ще има отделна сграда - хотел за родителите и отделна сграда за рехабилитационен център, закрит и открит паркинг, добави здравният министър.

Меджидиев коментира и проблема с изчезването на определени лекарства от аптеките. Той обясни, че е заварил в министерството променени формули в проследяването на медикаментите в аптечната мрежа. Над 340 медикамента са се наблюдавали задължително от електронна система и когато наличността им в мрежата спадне, автоматично влиза в сила забрана за износа им. В момента се наблюдават само 60 такива медикамента. Останалите са изтеглени от наблюдение, обясни здравният министър. Не мога да кажа как това се е случило в предишното правителство и кой е решил това. Докато съм служебен министър на здравеопазването, ще видя как тези медикаменти и контролът им да се осъществява реално, заяви Асен Меджидиев.

По темата със заплатите на работещите в болниците, министърът коментира, че това е въпрос на договаряне между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз(БЛС). Техни представители договарят цените на клиничните пътеки, пътеките не ги определя министърът, каза Меджидиев. По думите му в момента страдат лечебните заведения, които не работят по най-скъпите клинични пътеки. В същото време, заради зависимостта между възнагражденията на медиците и клиничните пътеки, лекарите са принудени да приемат пациенти в болница, за да си изкарат заплатите, смята министърът. Според него трябва да се подобри качеството на услугата в доболничното лечение. Да намалим хоспитализациите, а да обърнем внимание на доболничната помощ, обясни Меджидиев. Той добави, че е направил всичко възможно, за да осигури финансов ресурс за повишение на заплатите на работещите в Спешна помощ и в РЗИ. За следващата година сме подсигурили ресурс от бюджета на Министерството на здравеопазването, за да коригираме заплатите в Спешна помощ и в РЗИ, заяви министърът.