Според бившия министър на провосъдието Крум Зарков кабинетът "Денков" в първите си 100 дни е останал заклещен в сглобката, не е могъл да направи нищо съществено и всичките му приоритети са се превърнали в това да се оглеждат в президента.

"Идват 100 дни на редовния кабинет. Няма много какво да се отчете за тези 100 дни. Струват ми се 100 дни, в които правителството остана заклещено в сглобката и не можа да направи нещо съществено", каза Крум Зарков в предаването "Тази сутрин" на bTV.

"Всички приоритети на правителството се превърнаха в това да се оглеждат в президента. От началото те се събраха като непримиримите врагове, за да направят нещо заедно - помощ за Украйна, конституцията, съдебната реформа, а след това всичко това отстъпи на мантрата - "Ние не сме добре, само да не дойде Румен Радев". Президентът последователно изпълнява своята роля, която е на коректив на властта. Така са го правели и другите президенти преди него", каза той.

Зарков подчерта, че Радев не е отстъпил от своите позиции, нито по време на ГЕРБ, нито сега.

"Когато има вакуум или безвластие, или когато властта не изглежда да е овладяла в достатъчна степен различните механизми, с които се противодейства, тогава се появяват процеси, които са подземни", смята той.

"Обвинението в задкулисие бе нещо страшно за политическата власт, но три месеца по-късно сглобката е една нормална дума в политическия речник, а задкулисието е представено като добродетел", посочи Зарков.

Той отрече 7000 души да са били уволнени от президента по време на служебната власт.

"Това не е вярно. Едни хора са пенсионирани, други са се преместили, трети сами са напуснали - да, има и уволнени по причини", добави Зарков. Според него това са всички напуснали през целия период.

Той заяви, че не иска да влиза в опозиционен тон, но не може да не се казва това, което се казва.

Такава омраза към всяка една критична мисъл, към президента, Зарков не помни. "Тези, които сега се сърдят на Радев, че критикува правителството, много му се радваха, когато критикуваше правителствата на Борисов", напомни бившият правосъден министър.

Зарков коментира демонстрирания добър тон между Денков и Радев в Деня на Съединението след напрежението между двете институции, което се трупа от месеци, което се засили в последните седмици покрай смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"Академик Денков и президентът Румен Радев са отговорни хора и когато трябва, ще си говорят. Фразата за менторите имаше своя контекст - акад. Денков е премиер в ограничена ситуация и идва като премиер от втора позиция в партията си, която не е първа политическа сила. Освен това е и ротационен премиер", коментира Зарков.

В събота президентът, запитан дали е възможно сближаване между него и кабинета заяви, че "зависи кога министър-председателят ще се абстрахира от менторите си". Запитан кои са те, държавният глава отвърна - "които са в записите", визирайки онзи запис от заседание на "Продължаваме промяната", в който говорят основно Кирил Петков и Асен Василев.  "Нямам ментори. И може би това е проблемът на президента - че и той не ми е ментор", отговори на свой ред Денков.

По въпроса с Трети март Зарков смята, че не трябва да се сменя националният празник, а ако това се случва, да е след запитване до народа.