Следващият Национален съвет на БСП е последен шанс за партията. Това заяви пред bTV служебният министър на правосъдието и член на Социалистическата партия Крум Зарков. Той припомни, че е поискал оставката на лидера на партията още когато БСП е била трета на изборите.

"Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети - сега сме пети", отбеляза Зарков.

По думите му, ако се даде шанс на българските социалисти "да се организират, да вдигнат поглед - резултатите ще дойдат".

"Лявото е ключова тема за българската политическа система", добави служебният правосъден министър и продължи:

"Инат под маската на твърдост и лоялност. Всички, които се нуждаят от лява политика, не заслужават това. Следващият Национален съвет на БСП е последен шанс за партията. Очаквам заявление, че така не може и трябва да се вземат следващи стъпки, заложени в устава".

От своя страна заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров посочи, че не приема резултатите на партията от изборите за "срив".

"БСП ще има същия брой народни представители, както в 47-ото Народно събрание. Ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, където ще се даде оценка. Аз не приемам квалификацията "срив". Резултатите са сходни с предходните избори. Все пак излизаме от управление. Винаги, когато БСП излиза от управление, се търпят имиджови щети", коментира Зафиров.

Според него въпреки това БСП понася по-малката имиджова щета, но предели резултатите като "неудовлетворяващ".

"Резултатът на "Възраждане" не е изненадващ. Той е постигнал в една криза. Той не надхвърля националистическия вот, който е в рамките на 10%. Те успяха да го обединят", допълни заместник-председателят на БСП.