За по-строги наказания при престъпления на пътя настояха от "БСП за България" и "Възраждане". Двете партии направиха изявления от трибуната на парламента, като взеха повод от трагедията с убитото дете на пътя в Бузовград.

"Сигурно сте чули, че онзи дрогиран и пиян шофьор, който блъсна и уби 14-годишно момче в Казанлъшко, е пуснат срещу 3000 лева парична гаранция. Сигурно сте чули, че днес Бузовград и Казанлъшко се вдигат на бунт", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя попита депутатите справедлива присъда ли е това и "проговаря ли съвестта ви".

"За девети път поставям въпроса да се вкара в дневния ред и да се приеме промяната в Наказателния кодекс (НК), която казва, че за пияни и дрогирани шофьори няма да има условна присъда и парични гаранции, ще се отнема превозното средство и ще се лежи 20 години в затвора, ако е доказано престъплението", заяви Нинова.

Нинова посочи, че прокуратурата и съдът подкрепят промените и са го заявили многократно.

Ние от "БСП за България" няма да спрем да поставяме този въпрос всеки ден, добави Нинова и заяви, че всеки ден по един депутат ще излиза и ще започва деня с този апел. Ще станем като онази прословута фраза в Рим - "Картаген трябва да бъде разрушен", коментира тя.

Петър Петров от "Възраждане" каза, че от партията настояват за промяна на квалификация на умисъла при престъпленията против транспорта, за премахване на условните присъди, за по-тежки санкции, когато при деянието са причинени изключително тежки последици и смърт - наказанията да са 20 години, както и да се отнема на моторното превозно средство.

Той обясни, че настояват за разглеждане на законопроект за промени в НК, касателно престъпленията против транспорта, внесен от "Възраждане" през октомври 2022 г., и отправи апел към колегите си той да бъде разгледан. Петров благодари на БСП, че те също настояват за разглеждането на този законопроект