Резолюцията за България и климатичният закон са принудили Европейската народна партия (ЕНП) да припомни на евродепутатите си строгите партийни правила. Едно от тях е, че нелоялните на партийната линия членове на политическата група няма да бъдат назначавани за докладчици и дори за докладчици в сянка.

"Политико" съобщава, че според оповестено писмо само усърдните и верни членове на партията в Европарламента ще имат право на влияние върху законодателството и твърди, че става дума за нови правила на групата.

"За разпределението на докладите ще има един основен критерий и той се нарича лоялност. Доброто познаване на дадено досие фигурира сред "останалите критерии", като опит и подготовка, допълва "Политико".

"Става дума не за нови, а за стари правила, които бяха напомнени преди гласуването на Общата селскостопанска политика преди 10-ина дни, а основна причина за това беше вотът на бунтарите по резолюцията за България и целите на климата", заяви пред "Хоризонт" отлично информиран източник. Той подчерта, че тези две теми са били капката, от която е преляла чашата.

Шестима евродепутати от ЕНП, сред които Радан Кънев, гласуваха в подкрепа на резолюцията за България, 23-ма от групата се въздържаха.

Проблемът се е появил и при вота по климатичния закон в началото на октомври, когато Европарламентът прие, в т.ч. и с гласовете на групата на ЕНП, намаляване на вредните емисии до 60 на сто до 2030-та година въпреки партийната повеля да се гласува в полза на съкращаването им до 55 на сто, предава БНР.