Европейският парламент прие резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти, Испания).

В окончателното гласуване текстът бе приет 358 гласа "за", 277 "против" и 56 въздържали се. Резолюцията няма законодателна стойност.

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст.

Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

В документа се обръща внимание на нерешени системни въпроси в съдебната система, липсата на механизми за отчетност и контрол на главния прокурор, корупционните дела по високите етажи на властта, сериозно влошаване на свободата на медиите и прозрачност на собствеността, ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Евродепутатите изразяват "недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация", се казва в документа. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и "незаконните и прекомерни одити" на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В текста се отбелязва "значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите". Той се съсредоточава и върху липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Към последната версия на резолюцията бяха предложени общо 48 поправки. От списъка излязоха текстове за измененията за обвинения срещу президента Румен Радев, че е поискал оставката на правителството.

Остава и частта за Истанбулската конвенция, въпреки че евродепутатът Ангел Джамбазки внесе поправка за заличаването ѝ.

Поправката с искане за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка също не е част от окончателния текст.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев коментира пред bTV, че цялата резолюция е излишна, а е важен докладът на ЕК. По думите му, обаче това което ще се приеме "е рожба на левицата, заедно с либералите, което се използва за предизборна кампания в България".

"Брюксел е зад теб, България. Мнозинството в Европейския парламент прие ясна резолюция, подкрепяща исканията на протестиращите за справедливост и отговорност", написа евродепутатът Даниел Фройнд от "Зелените".