Започна регистрацията на партиите и коалициите за участие на изборите за народни представители, насрочени за 4 април.

"Демократична България" (ДБ) първа се регистрира в ЦИК. Така коалицията между "Да, България" на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов изпревари традиционно първият в регистрация за избори Цветан Цветанов.

От ДБ чакаха на опашка преди Цветан Цветанов с новите "Републиканци за България", които се регистрираха втори. Лидерите на двете формации се поздравиха рано сутринта на входа на ЦИК.

Вижте снимки >>

По традиция Цветанов винаги регистрираше ГЕРБ първа в ЦИК, като пред комисията нощуваха младежи от партията, за да пазят ред. Тази практика сред управляващите обаче вече не се спазва с напускането на бившия втори.

"Демократична България" първа се регистрира в ЦИК

Снимка: БТА

Един от съпредседателите на обединението "Демократична България" Атанас Атанасов обясни защо са държали да се регистрират първи и дори са поставили 24-часов пост пред сградата на ЦИК:

"За да покажем, че сме много сериозно мобилизирани и мотивирани да участваме на тези избори, защото искаме промяна."

Другият съпредседател Христо Иванов посочи целите на обединението:

"С намерение да обърнем посоката на развитие на страната, да наложим програма за радикална модернизация, от която страната има нужда. Разбира се, това включва нашите приоритети като съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и Доган. Това са ключовите ни приоритети за тези избори".

"Демократична България" са направили експеримент в подписката, като са внесли и четири електронни подписа, но те не са били приети. По информация на БНР лидерите на трите партии в коалицията ще водят софийските листи.

Лидерът на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов коментира, че все още не са определили своите водачи на листи, но има амбиции за парламентарно представителство:

"От политическите партии ние се регистрираме първи, защото колегите, които бяха от "Демократична България", знаете, са в коалиция. Ние тръгваме със сериозни намерения да бъдем фактор за следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания".

"Републиканци за България" на Цветан Цветанов се регистрира втора

Снимка: БТА

Крайният срок за егистрация на партии и коалиции в ЦИК е до 17 часа на 17 февруари. До 2 март партиите и коалициите трябва да регистрират листите си.

Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция.

При подаването на документите трябва да е внесен депозит от 2500 лева по банкова сметка в БНБ. В заявлението за регистрация на партия се посочва пълното или съкратеното наименование според съдебната ѝ регистрация и се заявява наименованието, под което ще бъде отпечатана в бюлетината. За коалициите се посочва пълното или съкратено наименование на коалицията според решението за образуването й. Представя се списък с имена, единният граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партии или коалиция. Всеки избирател може да участва само в един списък.

Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

До 2 март партиите и коалициите трябва да регистрират листите си.