Средствата в бюджета за 2021 година за лични асистенти за хората с увреждания са 214 млн. 600 хиляди лева за средномесечен брой от 36 500 души. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която представи промени в Закона за личната помощ, които ще бъдат качени днес за обществено обсъждане.

Хората ще могат да получат асистентска услуга както по Закона за личната помощ, така и по Закона за социалните услуги, защото те имат нужда и от социални услуги, заместващи грижи, уточни министърът. По Закона за социалните услуги са заложени още 85 милиона лева за асистентска услуга. По ОПРЧР продължава и патронажната, която не е само за хора с увреждания, но и за самотно живеещи и хора под карантина.

Промените, които се правят в Закона за личната помощ са в посока на по-висок контрол, да стане по-приложим и да се отстранят слабостите, каза министърът.

Всички, които получават до момента лична помощ, ще продължат да я получават, всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления, ще могат да го направят както в следващите месеци, така и след 1 януари 2021 година.

Асистентите ще продължат да работят по трудови договори, което гарантира осигурителните им права, а във връзка с увеличението на минималната работна заплата, ще се увеличи и тяхното заплащане от 730 лева сега на 930 лева догодина за осем часа работа.

По думите на министъра 8 на сто от ползвателите на закона са деца, а 40 процента са хора над 65 годишна възраст.

Към 18 октомври са подадени 490 658 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите, със заявена потребност от лична помощ са 40 955, издадените направления са 39 463. Към момента действащите договори са 32 255.

Заместник -министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова съобщи, че правоимащи по Закона за личната помощ догодина ще бъдат и хора, които са над 18 годишна възраст, но имат ТЕЛК между 70.1 и 89.99 процента с чужда помощ. От 1 януари и те ще могат да кандидатстват.

По думите на Стоименова, ако промените не бъдат направени, от първи януари над 670 хиляди ще бъдат правоимащи за механизма лична помощ, а броят часове е неограничен. В момента се запазват четирите разделения на часовете, запазват се и групите зависимост - 2, 4, 6 и 8 часа.

Ще има и промени в контрола, като общините ще го правят. Няма как от 1 януари над 670 000 лични асистенти да бъдат намерени, заяви Стоименова и допълни, че трябва да вървим в посока, в която грижата по механизма лична помощ да е качествена и хората да са удовлетворени. По думите й по различните закони има също отделени бюджетни средства, така че грижата да е комплексна и в посока преодоляване на трудности и да се гарантира развитието и качеството на живот.