Политическа партия АБВ влиза самостоятелно в битката за кмет на община Пловдив. Изборът е Любомира Ганчева, която в момента е заместник-председател в националното ръководство на партията. Кандидатурата и беше представена от нейния колега и областен координатор на АБВ Владимир Маринов. По думите му Пловдив заслужава да получи кмет, който е поставен високо в йерархията на една политическа сила.

"Любомира е изключителен човек, доказала своята ангажираност към града. Тя е единственият различен кандидат за кмет на Пловдив. Ако направим един анализ на това, което ни се предлага днес има ли нов и различен кандидат", попита риторично Владимир Маринов, заместник-председател на ПП АБВ и областен координатор на партията.

Младата жена е родом от Пловдив, завършила е Английската гимназия и има висше образование по макроикономика.

"За мен Пловдив е роден град, но и кауза. Не мога да се примиря, че вторият по големина град в България, който е Европейска столица на културата е на шесто място по доходи в страната, изпреварен от градове като Габрово, Стара Загора и Варна", коментира кандидатът за кмет от ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя подкрепи думите си с конкретни данни.

Ганчева поясни, че средната брутна заплата в града е 1069 лева, което означава, че една чиста заплата е не повече от 880 лева. "От тези две цифри всеки може да си направи извод колко добре живеят хората във втория по големина град в България".

Според нея градът е застинал в периода от началото на 21 век. "Цинично е хората, които управляват от 15 години, пак да поставят като приоритет същите проблеми, които не са могли да решат за това време. В Пловдив няма битка на идеи, а битка на хотелиери. Няма сблъсък на политики, а на интереси, а това обезверява хората и те не отиват да гласуват". Затова една от целите на ПП АБВ в битката за Пловдив е да вдъхнат надежда и да накарат хората да отидат до урните на 27 октомври.

"Когато отказваме да упражним правото си на вот не наказваме статуквото. Наказанието е да се избере промяната. Пловдив заслужава промяна, а аз мога да бъда лице на тази промяна".

Кандидатът за кмет на ПП АБВ очерта и първите три основни проблема на града, с които има амбицията да се справи. Тя е категорична, че Пловдив е единственият голям град със съсипан градски транспорт, в който няма общинско предприятие. " В Пловдив трябва да има обществен транспорт, който да е безплатен за ученици, студенти и пенсионери". Хаосът в строителството и презастрояването, унищожаването на зелени площи и чистотата на въздуха са другите теми, които трябва да реши спешно новия кмет на града.

Лидерът на АБВ Румен Петков бе в Пловдив, за да подкрепи лично Ганчева.

Той определи като смело решението Любомира Ганчева да влезе в битката. "Искам да кажа на пловдивчани да излязат и да гласуват. Политическата атмосфера в Пловдив е отровена. Няма реален сблъсък на политики и идеи. Включително бюджетите на общинският съвет се гласуват с впечатляващо мнозинство. На тази отровена атмосфера нашият кандидат за кмет и общинските съветници ще сложат край. Затова предизвикателството е голямо, но шансът за Пловдив също. Пловдив трябва да каже стоп на отровената политическа атмосфера, стоп на зависимостите, трябва да избере с гражданите си, със съвест и достойнство бъдещето си", каза още той.

В немалко общини в Пловдивска област БСП работи за най-големия си опонент -ГЕРБ. Думите са на Владимир Маринов, заместник-председател на ПП АБВ и координатор на областно ниво на партията. Изводите са след месец и половина преговори и разговори с левицата. "Това го правят откровено, явно и даже без да се замислят. Такава е истината, за съжаление ми се случи пред очите, което преля чашата. Ние няма как да бъдем съучастници в авантюрите на този или онзи без значение защо и как."

Владимир Маринов се върна назад по време на изборите през 2015 и 2011 година. "Считате ли, че кметовете и изборите в Пловдив тогава не са получили подкрепата на БСП." Той изрази лично мнение, че именно двата мандата на Иван Тотев са били спечелени с помощта на левицата.

Той коментира и предизборната ситуация в Пловдив. Тази предизборна ситуация беше предизвестена от нежеланието на доайена на БСП в Пловдив другаря Гергов да седнем очи в очи, за да разговаряме. След като на десет , десет пъти отсъства от града и няма възможност да се срещнем , аз не виждам с кого трябва да разговарям".

По думите на Маринов, там където има ясно разбиране за възможността двете леви формации да работят заедно и няма тесни политически интереси, резултатите на изборите ще бъдат категорични в полза на БСП и ПП АБВ. Пример за това са общините Родопи и Перущица, където се е постигнал изключително добър коалиционен формат.

"Излишно е да обяснявам какво ми е коствало в личен план да отстъпя това, което съм постигнал в политиката за последните седем години в Родопи и да преглътна обидите, които получих от БСП. Но в името на това да отстраним ГЕРБ от власт аз приех да не съм кандидат за кмет, приех всички условия на БСП само да бъдем заедно, за да успеем да махнем това ужасяващо управление в общината."

Маринов изрази съжаление, че никъде в страната по време на целия преговорен процес не е имало подобно поведение от страна на БСП. Той каза, че в 32 общини двете леви партии са успели да постигнат консенсус за общо участие във вота на 27 октомври.