Работното посещение на премиера Бойко Борисов при руския президент Владимир Путин се планира отдавна, не е "по спешност", заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНТ.

За визитата се разбра миналата седмица, като новината излезе от Москва - лично от президента Владимир Путин и от премиера Дмитрий Медведев по време на срещите им с българския президент Румен Радев. По-късно Кремъл също официалното съобщи, че Борисов ще е в руската столица на 30 май.

Днес Захариева подчерта, че преди два месеца българският премиер и руският президент са провели телефонен разговор и "това посещение се координира от много време". Темите на разговорите ще са икономическите и енергийните проекти, уточни тя.

Министърът коментира и посещението на Бойко Борисов в Рим по случай 24 май, което продължава и днес с аудиенция при папата. Вчера той и македонският му колега Зоран Заев застанаха един до друг, което Захариева определи като "историческо събитие". Тя изтъкна, че в разговорите им станало дума за възможността "България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои".

"Това е пореден знак за сближаване. Доста държави делят разходите си за посолства - по сграда, административно обслужване, но дипломатите са различни. Идеята за посолствата с Македония е много добра. Така се показва, че държавите са близки. Трябва да сме прагматични и това ще бъде още един знак за сближаването на двете страни", допълни Захариева.

Според нея за последните месеци, в които България е ротационен председател на Съвета на ЕС "много неща са се променили".

"За България вече има друго възприятие. Мисля, че стоим много добре на световната сцена. От всеки един от нас зависи каква е репутацията на България. Когато виждаме красивите места у нас, когато успяваме да презентираме добре нашето културно наследство - няма по-добра реклама за страната ни. Рядко толкова ще се пише за България, сега е уникален момент. Неслучайно призовавахме, че трябва да се обединим", заяви тя.

И съобщи, че България ще е домакин на форума "16+1", което е възможност да постигнем напредък по темите инфраструктура, земеделско стопанство, инвестиционни проекти.

"От Китай са много щастливи, че ние ще сме домакини на тази среща. Изказаха съжаление за неуспешната мисия по издирването на Боян Петров", каза още Екатерина Захариева.