Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи утре Македония и Албания да бъдат поканени за преговори за присъединяване към Общността. Това съобщи пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Екатерина Захариева председателства последните за Българското председателство заседания на Съвет "Общи въпроси" и участва в Съвет "Външни работи". Заседанията са днес и утре в Люксембург.

Позицията на Македония е по-силна от тази на Албания, уточни тя. Захариева добави, че четири от пет държави в ЕС подкрепят виждането поканата да бъде отправена сега. Имаме още работа да убедим част от държавите, които са скептични. Довечера посланиците на държавите от ЕС ще продължат обсъжданията, допълни тя.

Знаете колко усилия положи нашият премиер, разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата за миграцията вчера, с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с канцлера Ангела Меркел. Има още какво да правим, за да убедим всички, заяви Захариева.

Тя отбеляза, че дори утре Съветът на ЕС да подкрепи начало на преговорите за разширяване, това не означава автоматично и незабавно пристъпване към преговори. Има много подготвителна работа, която трябва да свършат експертите в Европейската комисия, като например изготвянето на преговорната рамка, поясни вицепремиерът.

По нейните думи изразените от някои страни в ЕС притеснения ще бъдат взети предвид. Работим да получим позитивно решение, добави тя. По нейните думи, ако утре няма положително решение, въпросът може да бъде разгледан от Европейския съвет в края на седмицата.

С Франция трябва да поработим още доста. Никой не е против, уточни Захариева.

Тя поясни, че различните мнения са около срока, в който да се пристъпи към преговори. Няма държава, която да е казала, че е против европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Всички считат, че има сериозно развитие и сериозен прогрес в този регион. Въпрос е кога, а не дали. Въпрос е на тълкуване на готовност. Въпросът е в оценката сега ли е моментът, но сега не означава утре - дори и Европейският съвет да вземе решение, самите преговори ще се случат най-рано догодина. Полагаме всички усилия, всички държави, с много малки изключения, застават зад решението да се случи утре, обобщи вицепремиерът.

Тя отбеляза, че нейните колеги днес са изразили изключително положителна оценка за усилията на българското председателство и на българското правителство за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за многото практически стъпки, предприети досега. Много се направи, балканските лидери показаха, че са смели, не постъпиха по типично балкански, както мнозина очакваха, започвайки с договора между България и Македония, което даде позитивен тласък в целия регион, коментира Захариева.

По нейните думи това е насърчило решаването на въпроса с името на Македония, а преди това и за ратификацията на споразумението между Косово и Черна гора, отлагана с години.

Подкрепа от 4/5 от държавите в ЕС е налице, всички осъзнават, че сега е изключително важен и критичен момент, който ще предопредели дали процесът и позитивната тенденция, започнала на Балканите, за реформи, за помирение и решаване на многогодишни въпроси, няма да спре, ако не се вземе това решение.

Не че всявам драматизъм в ситуацията, но всеки трябва да бъде наясно с реалността в региона и за това колко чувствителни въпроси се решиха със смелостта и с очакването да започнат преговори, добави вицепремиерът.