Върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Федерика Могерини призова министрите на външните работи да подкрепят започването на преговори за присъединяването на Македония към ЕС.

"Препоръката на Комисията, по която трябва да се произнесат министрите, е да започнат преговори със Скопие и Тирана. Вчера пък Белград и Прищина имаха разговори, което е окуражаващо. Западните Балкани сега разчитат на Европейска подкрепа", заяви Могерини, цитирана от ТВ "Европа".

Процесът ще се базира на постижения. Надявам се държавите членки да вземат правилното решение и да отчетат прогреса, който ние видяхме, изтъкна тя. Според Могерини, Западните Балкани са постигнали впечатляващ напредък. 

Очаква се ЕС да започне преговори и с Албания.

В изявлението си първият евродипломат споменава като крачка напред и Договора между Македония и Гърция за разрешаването на спора за името, както и диалога между властите в Белград и Прищина.

Прогнозира се на срещата на върха на НАТО през юли да бъде взето решение за започване на преговори за членство на Македония, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.