България е заинтересувана от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия, заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за ТАСС в навечерието на посещението си в Москва на 21 октомври, предаде БТА.

"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, откакто през 2017 г. заех поста на вицепремиер и министър на външните работи, това ще бъде първа визита в Русия. Радвам се, че посещението ми ще се състои във време, в което нашите страни отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения помежду си, благодаря на (руския външен министър) Сергей Лавров за поканата", каза Захариева.

"Заинтересувани сме да водим равноправен и взаимноизгоден диалог, при който ще се ръководим от националните интереси и общата политика на Европейския съюз и НАТО", подчерта българският външен министър.

Екатерина Захариева каза, че българските власти се надяват руският президент Владимир Путин да посети страната през 2020 г. "Вярвам, че едно посещение на руския държавен глава би могло да даде допълнителен импулс на развитието на двустранните отношения", отбеляза тя.

България възнамерява да разшири сътрудничеството с Русия в областта на туризма и се стреми да облекчи режима за издаване на визи на руските туристи, заяви Екатерина Захариева.

"Русия е изключително важен партньор на България в сферата на туризма, на руските туристи винаги казваме: "добре дошли". Русия също така неведнъж е подчертавала, че България е спокойно и сигурно място за отдих на руските туристи, включително и на организирани детски групи. Близостта в езика, културата, историята и традициите улеснява контактите между хората. В същото време в туристическата сфера ние предлагаме баланс в съотношението на цените и качеството на услугите, голямо разнообразие във възможностите за отдих", заяви българският вицепремиер.

Енергийната сигурност на България остава един от стратегическите приоритети на българското правителство, каза още Захариева в интервюто си за ТАСС.

"Сред основните приоритети в енергийната област са запазването и развитието на възможностите на ядрената ни енергетика - сфера, в която Русия е наш традиционен партньор. Благодарение на успешното сътрудничество между експертите на "Росатом" и АЕЦ "Козлодуй" Агенцията за ядрено регулиране издаде на 1 октомври нов лиценз за продължаване на работата на Шести блок на централата за следващите десет години", подчерта вицепремиерът.

Министър Захариева коментира и напрежението между Русия и България във връзка с историческата изложба, открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, и скандала с обвиненията в шпионаж срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Искам да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите специални служби. Още преди 20 години българското Народно събрание даде оценката си за тези събития и последствията им за българската държава и общество, прие закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете уверени, че ние нямаше да реагираме, ако изложбата под надслов "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" беше организирана на 9 май, а не на 9 септември", подчерта Екатерина Захариева.

"Що се отнася до операцията на нашите специални служби по отношение на движение "Русофили", с детайлите на която не съм запозната, тъй като тя се ръководи от прокуратурата, която в България е част от съдебната власт, която е независима от изпълнителната, мога да кажа, базирайки се на публично известната към този момент информация, че операцията няма отношение към лица, свързани непосредствено с официалните власти. Разследването касае конкретни лица, по отношение на които има подозрения, че са извършили престъпление. Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г., нито разследването срещу национално движение "Русофили" са тема на двустранните отношения с Русия. В дневния ред на отношенията между България и Русия има сериозни теми и аз очаквам, че именно те ще бъдат обсъждани по време на визитата ми в Москва", заяви министър Захариева.

"С Русия, от времето на разпространението на кирилицата и християнството, имаме многовековна обща история. Оказвали сме си взаимна подкрепа и когато руското православие е помагало с финансови средства и литература на българските християни, намиращи се под гнета на робството, и по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. Общата ни история е пропита с кръвта на българския, руския и други славянски и близки народи, които са помагали на България да възстанови своята държавност. Именно по тази причина съм убедена, че общата история трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Тази позиция, както и принципите на приятелство и добросъседство, отстояваме в политиката си по отношение на всички страни. Нашите две страни са доста близо географски и нас ни свързват много общи интереси. В този смисъл, смятам, че културата и историята трябва да помагат на икономиката и политиката, а не обратното", подчерта българският външен министър.