Софийска градска прокуратура възложи на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКCРС) извършването на проверка за установяване на нарушения при прилагането на СРС, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Това се случва, след като вчера Атанас Атанасов от "Демократична България" призова да се провери информацията, че 32 политици, някои от тях водачи на листи и противници на ГЕРБ, са били подслушвани по време на предизборната кампания. По думите му това са извършвали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и призова служебния вътрешен министър Бойко Рашков да направи проверка.

Той обаче заяви, че това е работа на НБКСРС и няма как той да я свърши, затова призова те да се самосезират. Рашков изтъкна, че шефът на "Вътрешна сигурност" го е уверил, че няма такова подслушване. Късно снощи пък силовият вицепремиер обяви пред БТА, че има информация за това, че наистина са подслушвани политици от ДАНС и ДАТО и че в момента в ДАНС се унищожават материали. Дори добави, че срещу нещо е образувано дело, че заедно с зам.-директор на ДАТО са подготвяли Бръмбаргейт 2 срещу главния прокурор.

Тази сутрин от прокуратурата излязоха със съобщение, от което стана ясно, че въпреки неговите твърдения, проверка ще бъде извършена в МВР, както и в ДАНС, но не и в ДАТО. В него се казва: 

"Във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване, включително в сайта "Медиапул" от 20.05.2021 г., в които се цитират твърдения на председатели на политически партии, за извършени нарушения и "подслушване на политици", Софийска градска прокуратура се самосезира с цел установяване на обективната истина.

СГП е възложила на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства, във връзка с неговите компетенции по закон, извършването на проверка в Дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС.

След приключване на проверката, СГП ще информира обществеността за установените факти".

Вчера от ДАНС обявиха, че започват собствена проверка.