Служебният премиер Стефан Янев също е бил сред подслушваните политици. Това обяви пред NOVA служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Очакват се повече подробности.

Тези разкрития идват, след като вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който е бивш шеф на Националната служба за сигурност, обяви, че има информация за 32 незаконно подслушвани политици по време на предизборната кампания. Всички били противници на ГЕРБ, някои водачи на листи. Според Атанасов тези хора са били подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, ДАНС и ДАТО.

От ДАНС още вчера обявиха, че започват проверка, а днес прокуратурата възложи такава на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, но в обсега и влизат само МВР и ДАНС, но не и ДАТО.

Междувременно Бойко Рашков коментира днес пред БНР, че е учуден, че прокуратурата е възложила на Бюрото да проверява МВР и ДАНС - защото това Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та. Рашков, който беше първият ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Самият служебен министър заяви, че се прави проверка в МВР и че тази сутрин е свалил доверието си от началника на дирекция "Вътрешна сигурност" - една от двете служби, освен ГДБОП, които прокуратурата иска да бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС. Вчера Рашков каза пред журналисти, че шефът на "Вътрешна сигурност" го е уверил, че не са подслушвани политици.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова днес прокуратурата и ДАНС да излязат най-късно във вторник с резултати от обявените проверки. Според него само така ще може да има доверие в резултатите от тях.

"Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин - тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива (нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен), имало ли е такова нещо. Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали", написа лидерът на "Да, България" във Фейсбук.