Приемствеността в дефинирането на македонската държава продължи да се изгражда върху ценностите и принципите, утвърдени на Илинден 1903 и АСНОМ 1944. И, да, народе мой - Третият Илинден. Третият Илинден е нашата приемственост в утвърждаването на ценностите, на които е изградена нашата държава и които светът прие като наша специфика и идентичност, според които Северна Македония днес е разпознавана в света, заяви днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в своята реч в Пелинце, където той водеше правителствената делегация на отбелязването на 118 години от Крушевската република и 77 години от първото заседание на АСНОМ / Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония/, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Пред присъстващите делегации на парламента, кабинета на президента, политическите партии, дипломатическия корпус Заев подчерта, че Илинден няма край.

Третият Илинден е безкрайността на нашия стремеж към нашето бъдеще. Затова нашият Илинден не е завършен и няма да завърши. Ние живеем нашия Илинден. На нашето и на бъдещите поколения остава да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, който запалиха плеяда македонски просветители, книжовници, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и изтъкнати дейци и членове на другите народи в нашата страна, изтъкна Заев.

Той подчерта, че Илинден не трябва да бъде оставен в историята, а трябва да го живеем и носим неговия пламък в бъдещето, където принадлежим.

Илинден не е свързан с нито една идеология. Той надхвърля границите на който и да е времеви период. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонците, албанците, ромите, сърбите, турците, власите, бошняците и всички народи, които живеят, творят и се борят за по-добро бъдеще в нашето отечество, в нашия дом, каза премиерът.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой Илинден, Заев изтъкна, че съвременното поколение в своя Илинден е вградило и единствения правилен избор на 8 септември 1991г., когато с волята на народа, изразена на референдума, бе провъзгласена независимата държава и започна международното признаване и приемане на тогавашната Република Македония като членка на международната общност и нейните организации.

Тази година отбелязваме три десетилетия от независимостта с единственото желание - нека е вековна и да пазим и поддържаме това историческо събитие като скъпоценна част от нашата държавна приемственост и като наш трети Илинден, заяви Заев.

Той добави, че нашият трети Илинден е печатът, поставен на личната карта на Северна Македония в ООН, държава, в която официален език е македонският език.

Нашият трети Илинден е и нашата борба и нашата победа на демократичните срещу упадъчните ценности. Победата на парламентаризма и диалога срещу едностранчивостта, омразата и насилието. Нашият Илинден е справедливостта и върховенството на закона, базирани на принципа, че всички са равни пред закона.

И още един илинденски принцип пазим и поддържаме и постоянно извикваме да ни бъде пример. Обединение и единство около най-важните неща за нашата страна. Да престанем да се бием в гърдите за това кой е по-голям патриот заради партийните интереси и за повече гласове на изборите.

Няма да престана да призовавам да бъдем единни заради гражданите и заради отечеството, за общия напредък. Винаги да се опитваме да правим една стъпка повече в изгражането на едно единно и равноправно общество за всички, отразяващо голямата европейска идея: обединени в различията, подчерта премиерът.

Той добави, че тази година се отбелязват 20 години от Охридския рамков договор, при което подчерта, че "наше задължение е постояннно да се грижим и да поддържаме нашето единно и равноправно общество за всички".

Всеки от нас, всеки гражданин е важен и незаменим, част от нашата мозайка. Тази общност, която се градеше от векове, за нас представлява задължение за нашето общо бъдеще. Приемствеността в осъществяването на нашите стратегически интереси като наш трети Илинден е и нашето членство в НАТО, изтъкана премиерът.

Той призова да се продължи с осъществяването и на втората стратегическа цел - членствто в ЕС, а в своята реч се спря и на отношенията със съседните страни.

Към сигурността на нашия дом - отечеството Северна Македония - добавихме и приятелското съседско обкръжение. Северна Македония с нищо и на никого от съседите не е навредила в историята, нито пък има намерение да прави това в бъдеще. Винаги бяхме и оставаме на слънчевата страна на миролюбиво разрешаване на всички неразбирателства и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние ставаме източник на идеи и инициативи, които водят напред региона, каза Заев.

Той оцени, че "днес сме една от водещите стрни, които въпреки блокадите и рисковете от нови стени чуват нуждите на своите народи и рушат граници".

Ние днес заедно с нашите съседи градим отворени Балкани, рушим препятствията и се борим за по-големи свободи на нашите граждани, градим нови европейски свързани Балкани върху широко приети идеи за по-добър живот на всички, за общността, за помагане, за облекчаване, за свободно движение, за свободно мислене и съзидателност.

И това е нормална и очаквана инициатива след историческия договор от Преспа, с който решихме спора с Гърция като позитивн прецедент в историята на дипломацията, каза Заев.

Той изрази увереност, че Република България е приятел и е много близо денят, когато македонският и българският народ ще се уверят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Заедно ще осигурим това, тъй като от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат в интерес на своите народи, изтъкна Заев.

В своята реч той честити Илинден - Деня на Републиката, на всички граждани, наричайки го светъл празник.

В този ден, който отбелязваме днес, са корените на нашата държавност и на нашето бъдеще. Илинден 1903 и 1944 са част от редица големи исторически събития, които отрязяват приемствеността на държавотворната история и стремежа на гражданите, на народите на нашата земя да създадат собствена държава, равноправна в обществото на народите.

Това са генетични записи, предадени от всички наши предшественици. Това са генетични записи, в които са събрани ценностите, на които се позоваваме и върху които градим бъдещето. Това е приемственост на ценности, които са вградени и които се поддържат от всички модерни европейски държави. Той напомни, че държавотворната история и приемственост на един народ е записана в декларациите, документите, приетите решения и резолюции.

Заев добави, че те са архивирана и документирана памет за стремежите за собствена държава със собствена и неоспорима идентичност и подчерта, че в тази насока никой е може да отрече държавотворната концепция на всички точки в едно от четирите държавотворни решения и документи от АСНОМ - Декларацията за основните права на гражданите на Македония.

Тази декларация от 1944 година е онова, което е Европа днес. В тази декларация са нанизани цивилизационните ценности, които казват: всички граждани на Федералната македонска държава са еднакви и равноправни пред законите, независимо от тяхната народност, пол, раса, вероизповедание. На националните малцинства на Македония се гарантират всички права на свободен национален живот. На всеки гражданин е гарантирана сигурността на личния живот и имущството, гарантирано му е правото на собственост и частна инициатива в стопанския живот.

На всеки гражданин е гарантирана свобода на вероизповедание и свобода на съвестта. На всички граждани е гарантирана свобода на словото, печата, правото на публични събирания и свобода на сдружаване. Всички граждани на демократична Македония имат право еднакво, общо и пряко да участват в свободни избори с тайно гласуване, припомни Заев.

Той подчерта, че документите от АСНОМ 1944 утвърждават още, че македонският народен език се въвежда като официален език в македонската държава, а 2 август е обявен за народен и държавен празник на македонския народ и македонската държава като символ на всички негови борби за освобождение от вековното робство и за създаване на свободна македонска държава.

Премиерът подчерта, че днес различията в Северна Македония са на приедестал повече от когато и да било. Днес македонският глас отеква по-силно от когато и да е било.

Днес македонците, албанците, турците, ромите, власите, сърбите, бошняците и всички други са обединени повече от когато и да е било. Днес и самите очаквания на гражданите са още по-големи и така трябва да бъде. Но когато сме тук, в Пелинце, или в Крушево и на всички други исторически места, когато си спомнаме и честваме жертвите илинденските възстанници, героите и борците партизани на народно освободителната борба, актьорите на независимостта, свидетелстваме и за съществуването на една по-висока цел в живота.

Цел, която прави разбираема волята на нашия народ - храбро и непоколебимо да продължи напред, да се изправим смело пред всички предизвикателства и изправени и гордо да кажем - продължаваме да вървим напред горди и да вграждаме и нашата история в тази на Европа, изтъкна премиерът в своята реч в Пелинце.

Заев ръководеше правителствена делегация, в чийто състав бяха първият вицепремиер в правителстото и министър за политичесата система и отношенията между общностите Артан Груби, вицепремиерът за борба против корупцията и престъпността, за устойчиво развитие и човешки ресурси Люпчо Николовски, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на отбраната Радмила Шекеринска. Преди това те заедно с останалите делегации положиха свежи цветя на паметника пред мемориалния център АСНОМ.

Заев днес следобед заедно с Артан Груби, Николовски и Спасовски ще присъстват в Крушево на централното честване на Илинден по покана на президента Стево Пендаровски, което трябва да започне в 18 часа.