След като премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев не подаде оставка до 14.30 часа днес, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента искане за гласуване на вот на недоверие на правителството.

Под искането са се подписали 61 от 120-те народни представители в парламента на РСМ.

Парламентът на Република Северна Македония ще гласува в четвъртък по поискания вот на недоверие на правителството на премиера Зоран Заев, предаде ДПА.

Гласуването беше насрочено днес от председателя на парламента Талат Джафери, съобщиха македонски медии. Вотът на недоверие беше внесен от опозиционния лидер Християн Мицкоски, председател на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ.

На 1 ноември Заев обяви, че ще подаде оставка след загубата на балотажа на провелите се местни избори.

Днес, ведната след искания вот на недоверие, премиерът на РСМ написа във Фейсбук: "От пустото желание за власт са готови да понесат държавата надолу твърде бързо, а народът да страда.

Тези дни ставаме свидетели на застрашаването на Преспанското споразумение, на споразумението за добросъседство с България, за Охридското рамково споразумение, на едно общо и равнопрабно общество, на спокойствието на гражданите в страната и добрите отношения с нашите съседи.

Но тази държава има свой народ, и граждани, и демократи, и бойци, и политици и партии, които няма да позволят на Микоски, Апасиев и Груевски отново да заробят и съсипят държавата.

Нашата кауза е и гражданска, и държавна.

Знам, че зад тази кауза гордо стои мнозинството от нашите граждани и мнозинството от законодателите ни.

Демокрацията, свободата, солидарността и общността са нашите ценности", написа Заев.