Транспортните фирми ще трябва да оборудват автобусите си с колани и камери. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които гласува Комисията по регионална политика в парламента. Фирмите ще имат шест месеца, след влизането в сила на закона, за да се снабдят с техниката и предпазните колани.

"Дебатът за коланите е на дневен ред, въпреки че превозвачите твърдят, че не могат да оборудват старите си автобуси с камери и колани, но според нас са нужни радикални мерки, като тези", категоричен бе депутатът Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на предложението, цитиран от "Труд".

По думите му санкции за пътуване без колани ще има както за водачите, така и за пътниците. А транспортна фирма я грози глоба от 3000 лв., ако не е оборудвала автобусите си с нужната техника и предпазните средства. Водачът ще трябва да плати глоба от 500 лв., ако не е пуснал камерата да записва или изобщо липсва такава. Глоба в размер на 1500 лв. пък се предвижда за превозвачите, които не са съхранили записите от видеорегистраторите по изискванията.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, но само ако са по междуселски пътища, извън републиканската пътна мрежа. А камерата ще бъде поставена отстрани на водача, така че да следи пътя.

"Това е, защото под 30 км са градски, там може да има и правостоящи и не е предвидено да се движат по републикански пътища. За автобусите, които ще се движат по републиканската мрежа не важи ограничението за 30 км курс", посочи друг от вносителите на промените Станислав Иванов от ГЕРБ.

"Автобусите и превозвачите ще дойдат пред парламента на протест, защото ще стане хаос с тези 30 км", посочи Манол Генов от БСП.

Предложението беше подкрепено 12 от народни представители, а 5 депутати се въздържаха.

Депутатите от регионалната комисия посочиха, че не е сигурно дали законопроектът ще влезе в зала още утре.