"Кворумът е отговорност на управляващите" - така председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ обясни пред медиите отказа на народните представители от опозицията, сред които и този на партията му, да се регистрират в пленарната зала, въпреки че присъстват в сградата на Народното събрание.

След три неуспешни опита да събере кворум за редовното си заседание, парламентът няма да работи днес. Малко след 9 часа в залата се регистрираха 110 народни представители от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" не влязоха в залата. При втория опит в залата се събраха 113 народни представители. При третия опит също нямаше достатъчно депутати за кворум.

Лидерът на ДПС попита защо въпросът за кворума се задава на опозицията, след като това е отговорност на управляващите.

"Вчера, днес, цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Бойко Рашков са се обаждали да ми дадат някакви указания. Аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината", коментира Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС се обърна към журналистите с "Честит празник на демокрацията". И посочи, спазването на Конституцията и законите на страната е празник на демокрацията.

"Има такъв народ" в момента е опозиция, ние не сме част от управляващите", така заместник-председателят на парламента Ива Митева отговори на въпрос защо нейната парламентарна група не е влязла в пленарната зала тази сутрин.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев направи различен прочит на ситуацията с проваления кворум.

"Новото мнозинство на ДПС прие буквално призива "мафията вън" и не влязоха в пленарната зала", заяви пред журналисти той след трите неуспешни опита за кворум.

Ананиев припомни, че първа точка е била обсъждането на нов председател на парламента по настояване на ГЕРБ-СДС.

"Явно няма кандидатура, която да предложат, защото всеки ще я сравнява с Никола Минчев, който беше диалогичен и един от най-добрите председатели на парламента. Ще видим довечера дали ще дойдат на собствения си вот на недоверие", допълни той.

От БСП определиха това като пореден саботаж на Народното събрание и доказателство, че някои парламентарни групи нямат отговорност към парламента.

"Точка първа беше избор на председател на Народното събрание и това, което се случва означава, че не искат да бъде избран председател на основния орган в държавата", каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Той изреди и други точки от дневния ред, заради които според него е провалено заседанието.

Една от тях са процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ.

БСП очакват и довечера ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" да постъпят безотговорно. Твърдят, че 26-мата депутати на БСП ще подкрепят правителството при гласуването на вота на недоверие, което е насрочено за 19.10 ч.