За първи път депутати под карантина или задължителна изолация заради COVID-19 се регистрираха онлайн за започване на заседанието на Народното събрание.

"Има 116 депутати, регистрирани в зала, петима регистрирани онлайн, 121 депутати - има кворум, откривам заседанието", обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

Участието по електронен път става чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка.

Преди това Караянчева разясни процедурата. За да бъде конституционно съобразно, депутатите онлайн бяха извиквани поименно, за да потвърдят присъствие. След известни технически проблеми петима народни представители потвърдиха участие в заседанието, техният брой беше прибавен към този на депутатите в залата и така беше събран необходимият кворум.

В петък парламентът прие правила за работа, според които депутатите под карантина или задължителна изолация заради COVID-19 могат да участват дистанционно в пленарните заседания. Това се случи, след като от БСП обвиниха управляващите, че депутати, които са под карантина, са влезли в зала и са се регистрирали, за да може да се събера кворум за започване на заседанието. Както е известно, от левицата и ДПС не участват в регистрацията. За тази седмица пък от партията, оглавявана от Мустафа Карадайъ, че изобщо няма да влизат в зала, докато не получат официални данни от от здравния министър дали наистина е имало народни избраници под карантина в залата.

                                      БСП с предложения за пенсиите и данъците

Предложения за алтернативни политики в областта на икономическата, данъчната, социалната, здравната и образователна сфера ще бъдат внесени от Парламентарната група "БСП за България" тази седмица в Народното събрание, съобщиха днес от пресцентъра на БСП.

Предложенията за алтернативен държавен бюджет са били обсъдени на първото онлайн заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията. Те са били изработени от съветите към Националния съвет, които по предложение на лидера на партията Корнелия Нинова работят вече втори месец като експертни екипи, съответстващи на министерствата в правителството. Първото онлайн заседание е било ръководено дистанционно от Нинова поради продължаващото й домашно лечение от COVID-19.

Социалистите предлагат приоритет в бюджета да бъдат доходите, намаляването на неравенствата и борбата с бедността. За целта те планират коренно различна социална политика от тази на правителството.

"Вместо временни предизборни мерки на парче, те аргументират дългосрочни и трайни мерки с грижа за хората - не просто 50 лева на всеки пенсионер до март догодина, а преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход, не 40 лева детски добавки само за една година, а семейно подоходно облагане за семейства с деца, безплатни детски градини и безплатни учебници до 12 клас", посочват от БСП.

От левицата предлага още запазване на корпоративния данък за фирмите на 10 процента, отмяна на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивен, увеличение заплащането на нощния труд с 35 процента над часовата ставка, осигуряване на безвъзмездна помощ от 5000 до 10 000 лева за малки и средни фирми и още мерки за стимулиране на икономиката.