Тереза Мей ще поиска кратко удължаване на срока за напускане на Европейския съюз по чл. 50, вероятно с три месеца, пише "Гардиън". Причината тя да се откаже от идеята си да отложи Брекзит с поне година е в бунт на нейните министри и депутати от консервативната партия.

Според източник от кабинета на премиера, трите месеца ще даде малко време на правителството да постигне приемливо споразумение с Брюксел, тъй като хората в страната чакат това вече три години.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче заяви, че решение за отлагане на Брекзит е малко вероятно да се вземе на срещата на върха на ЕС тази седмица. По-вероятно е да се наложи втора лидерска среща след десетина дни и тогава да се реши този въпрос.

Очаква се в писмото си до Доналд Туск Тереза Мей да поиска точно тези три месеца отлагане, но за да го получи, ще трябва да има одобрението на 27-те държави от съюза. Следващата седмица тя вероятно отново ще опита да прокара своето споразумение с Брюксел през британския парламент, ако успее да преодолее мнението на спикера. 

Преговарящият от страна на ЕК с Лондон Мишел Барние заяви, че цената на едно дълго забавяне на Брекзит в случай на победа на Тереза ​​Мей ще бъде мек Брекзит със сделка или "ново събитие" като втори референдум или общи избори.

Говорейки два дни преди срещата на върха на лидерите в четвъртък, той заяви, че държавните и правителствените ръководители на блока биха искали да бъдат убедени в полезността на допълнителното време, предвид разходите.

 

ЕС иска да види подробна пътна карта от министър-председателя на Великобритания за това как парламентът ще вземе решение за една от тези възможности.