Когато такова напрежение настъпи в предизборен период, има политически партии, които недобросъвестно се възползват и скачат върху протеста, и го разпалват още повече. Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод протестите на миньорите и енергетиците срещу териториалните планове за справедлив преход. Според него протестът за въглищните региони не може да събори правителството, защото разумен разговор ще се намери.

Министър Попов обърна внимание, че в България сме закъснели с 20 години с разговора за въглищните региони, затова неизбежно се стига до тези сблъсъци.

"Онзи основен фактор, който определя сега съдбата на въглищната енергия, е пазарът. Тази година 25% е паднало производството на електричество от въглища заради пазара", обясни министърът и допълни, че в Брюксел можем преговаряме за детайли, отсрочки или формулировки, но няма как да преговаряме за пазара.

По думите му това, което може страната ни да направи, е да ускори условията за нови инвестиции. "Въглищната електроенергия е много скъпа, неконкурентноспособна и се притиска от новите технологии и от факта, че сме в интегриран пазар", каза още Юлиян Попов и изтъкна важността на това да се запази държавната въглищна централа като стратегически резерв, както и общият план за управление на "Марица Изток".