Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си. Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала "Тракия". "Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре", коментира той.

"Днес, когато се чух с министър-председателя, на когото трябваше да съобщя новината, че протестиращите не проявяват интерес да се видят с него, той каза, че имал да направи интересни предложения. Казах му това, което бях чул от колеги - който има предложения, да дойде да ги направи тук", посочи Манолов. "Ако някой отиде на срещата днес, това би било ритуално самоубийство при положение, че едната половина няма да бъде там. Не ми се вярва някой да направи такова нещо", допълни той.

По думите му изглежда, че преговорите в София са приключили. "Ние отидохме там десет хиляди човека, за да чуем техните предложения, и те ни излъгаха", каза президентът на КТ "Подкрепа" и допълни, че ако някой политик иска да предложи нещо, да бъде любезен да дойде на протеста.

"Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали въобще не ни се разиграва някакъв политически театър, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената", заяви Манолов.

От КНСБ също отказаха среща. Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приеха отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. В позиция на уеб сайта си. От Конфедерацията уточняват, че причината да не участват в преговори при Николай Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес.

"Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика", заявяват от КНСБ в позицията и допълват, че всички техни усилия през последните години са били насочени към намиране чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще. "Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците", пишат още от синдиката.