ВМРО няма проблем с посочената от президента дата за провеждане на редовните парламентарни избори, но е добре държавният глава и неговият екип да се допитат до здравни експерти, за да се намери най-оптималното решение избирателите да упражнят правото си на вот.

Мнението e на депутата Юлиан Ангелов, който е организационен секретар на ВМРО и секретар на парламентарната група "Обединени патриоти". Пред Dir.bg Ангелов посочи, че е важно датата на изборите да бъде съобразена с действащото законодателство, но също така да се прецени кой е най-удачният вариант в условията на пандемия.

Според Конституцията изборите трябва да се проведат най-късно два месеца след изтичане на мандата на правителството, което означава не по-късно от края на май. Датата на вота се насрочва с указ на Президента 60 дни по-рано.

След като се чуха мнения, че сегашните управляващи ще се постараят да отложат изборите максимално, включително за юни, миналата седмица говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева посочи, че датата на вота може да варира от края на март до края на май, както и че крайното решение е в компетенциите на Президента. В понеделник държавният глава Румен Радев заяви, че изборите трябва да бъдат проведени в срок и този срок е 28 март. 

Dir.bg потърси позициите на различни парламентарни партии и пръв отговори депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него епидемичната обстановка е част от въпроса за кога да бъдат насрочени изборите и това е можело да се обсъди с държавния глава, и тогава да се преценява датата. "Ние сме готови за избори и след две седмици, но отговорността за датата на вота ще носи президентът", коментира Тома Биков. 

А ето какво каза пред Dir.bg и депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов:

Според вас за кога трябва да бъдат насрочени изборите?

За нас е важно датата на изборите да е съобразена с българското законодателство. Чухме, че президентът коментира 28 март като възможна дата, за която да издаде указ за провеждане на изборите. Нямаме проблем с тази дата от страна на ВМРО.

Все пак е хубаво той и неговият екип да проведат срещи със здравни експерти, с експерти от ЦИК, с оглед на пандемичната ситуация да се намери най-оптималното решение, което ще доведе до това хората свободно и без притеснение да дадат своя вот, за когото са решили.

Смятате ли, че президентът се е консултирал с някого, за да посочи тази най-ранна възможна дата 28 март за провеждане на изборите?

Не мога да кажа, дали се е консултирал с някого. Със сигурност с "Обединени патриоти" и конкретно с ВМРО не е търсил връзка, за да каже какво е неговото виждане и да попита за друго виждане. Той, като институция, която е натоварена да вземе това решение, не е и длъжен да го направи. Но в крайна сметка все пак трябва да има нормална и трезва преценка кое е най-удачно.

Вие ще се ваксинирате ли срещу КОВИД-19?

Не виждам проблем в това да си поставя ваксина, но не ми е на дневен ред. След като хората на първа линия и тези с придружаващи заболявания го направят, те са първите, които трябва да минат по реда си. След това не пречи и аз да си поставя ваксина. В моето семейство, ние имаме две деца, досега всички задължителни и одобрени по съответния ред ваксини сме ги поставяли. Не сме против ваксините, включително и тези срещу коронавируса. Бих се ваксинирал, но ще го направя, без да изпреварвам хората, които имат нужда и са застрашени от по-лоши последствия, ако се разболеят. И ще дам пример, няма проблем за това.