С първата възможна дата за изборите президентът Румен Радев бърза да види сметката на правителството, но с тази припряност може да види сметката на държавата. Коментарът направи пред Dir.bg заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов.

Потърсихме мнението на лидера на Националния фронт за спасение на България по темата за възможното насрочване на дата за редовните парламентарни избори в периода от края на март до края на май догодина. Периодът беше посочен от говорителя на ЦИК Таня Цанева, а конкретната дата назова държавният глава Румен Радев в изявление пред медиите, като даде заявка, че изборите трябва да бъдат проведени в срок и този срок е 28 март.

Според Валери Симеонов посочената от Президента дата ще изпрати милиони избиратели към създаване на голямо огнище на зараза, което по думите му е безотговорно.

Ето какво каза пред Dir.bg Валери Симеонов: 

Г-н Симеонов, с какво според вас трябва да бъде съобразен изборът на дата за предстоящите парламентарни избори?

На първо място датата на изборите трябва да бъде съобразена с епидемиологичната обстановка у нас, защото ние не знаем как ще се развие тя. По-скоро негативно ще се развие, защото пак сме в челото на смъртната класация, водим смъртната дружина, така да се каже.

Такава една припряност за мен поне е необяснима. С първата възможна дата Президентът бърза да види сметката на правителството. С тази негова припряност може да види сметката на държавата.

Защото аз не мога да допусна, че може да има човек, до такава степен безотговорен, че да прати няколко милиона наши сънародници в едни и същи секции, да опипват едни и същи дръжки на вратите на влизане и на излизане, да пипат едни и същи химикали, да пипат едни машини ако щете.

От това по-голямо огнище на зараза, здраве му кажи! За какво затваряхме тогава месеци наред цели браншове, ресторанти, развлекателен бизнес, спортни зали, фитнеси. Какъв беше смисълът, ако сега ще съберем всички хора и ще съдействаме за масовото разпространение на вируса? За мен това е безотговорно.

Смятате ли, че тази "припряност" е съгласувана с някого или е еднолично решение на президента Радев?

С кой да го съгласува? Той си има право на еднолични решения като Президент. Да търсим кой го е посъветвал, не мисля че е толкова важно и съществено. Важното е, че е налице едно такова спешно решение, което даже проформа, от кумова срама, не е съгласувано с политическите партии.

Вие ще се ваксинирате ли срещу коронавируса, за да дадете пример като публична личност?

Доколкото имам информация за образа, който са ми изградили медиите, трудно мога да служа за пример на нацията. Засега няма да ви отговоря. Ще ми трябва време, за да събера информация за страничните ефекти на ваксината. Все пак това е лично решение.