С какво трябва да бъде съобразена датата за провеждане на редовните парламентарни избори и за кога е подходящо да се насрочат те през 2021 година? Dir.bg търси позицията на парламентарни и извънпарламентарни партии по тази тема.

След като във вторник БСП разпространи гласуваната от Изпълнителното бюро позиция, че определянето на дата за изборите е конституционно право на Президента и тя трябва да бъде съобразена с епидемичната обстановка, днес потърсихме за коментар депутатите от левицата Крум Зарков и Георги Свиленски.

Зарков отказа с аргумент, че е ангажиран, а Свиленски потвърди обявеното онзи ден обвързване на датата за избори с обстановката към момента на издаване на президентския указ. Според него трябва да се провери броят на заразените, болните и карантинираните хора и тогава да се вземе решение за насрочване на дата.

"Оттам-нататък, колкото по-рано се проведат изборите, толкова по-добре. Това правителство трябва да си ходи", заяви Георги Свиленски.

По думите му право на Президента е да посочи дата за вота.

"Въпросът е този вот да не се отлага след законовия срок и някой да не си помисли, че могат да се отлагат парламентарните избори", категоричен е Свиленски.

По темата вече се изказаха депутатите от ГЕРБ и от ВМРО Тома Биков и Юлиан Ангелов. Биков изрази готовността на партията да се яви на избори и след две седмици, но насрочването на изборите трябва да бъде съобразено с епидемичната обстановка и според него Президентът ще носи отговорността за датата 28 март. От своя страна Юлиан Ангелов посочи, че държавният глава трябва да се допита до здравни експерти, преди да вземе решение за коя дата да издаде своя указ за провеждане на парламентарните избори.