Въпреки неяснотата в предстоящото развитие на пандемията от коронавирус през следващите месеци у нас, президентът Румен Радев даде заявка, че редовните парламентарни избори трябва да бъдат проведени в срок, което означава в края на март, когато изтича мандатът на кабинета Борисов 3.

"Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Трябва да се създават необходимите условия от всички държавни органи, от които това зависи - изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт", обяви в понеделник държавният глава, в отговор на журналистически въпроси.

Според Конституцията изборите могат да бъдат отлагани с не повече от два месеца след изтичане на мандата на парламента, което означава, че трябва да се проведат най-късно в края на месец май. Датата се насрочва с указ на Президента 60 дни по-рано.

"Епидемичната обстановка е част от въпроса за кога да бъдат насрочени изборите и това можеше да се обсъди и тогава да се прецени датата. Ние сме готови за избори и след две седмици, но отговорността за датата на вота ще носи президентът", заяви пред Dir.bg депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Ето какво още каза той:

Г-н Биков, за кога според вас е подходящо да бъдат насрочени парламентарните избори?

Аз не мога да кажа, защото за това нещо отговорност носи президентът. Ние можехме да бъдем полезни, ако президентът беше направил консултации с всички политически сили, с оперативния щаб, с представители на медицинските среди, с които да обсъди този въпрос. Очевидно той е взел своето решение. Ние сме готови за избори и след две седмици. Нямаме проблем с дата за изборите. Проблемът ще бъде, ако заради пандемията има много заразени хора. Но след като президентът е решил да вземе по този начин решението за датата, той носи цялата отговорност за него.

Вие смятате, че датата трябва бъде обвързана с някаква прогноза за развитието на пандемията?

Епидемичната обстановка е част от въпроса за кога да бъдат насрочени изборите и според мен можеше да се обсъди или да се прецени, и от тази гледна точка да се насрочат изборите. Президентът е направил своя анализ някъде и предлага готово решение. След като е решил така, значи носи цялата отговорност за това какво ще се случи на 28 март.

Вие ще се ваксинирате ли срещу коронавируса?

Бих се ваксинирал, когато получим ваксините. Но по реда, по който ми определи оперативният щаб, тъй като аз не съм от рисковите групи. Когато ми кажат, че може, нямам проблем да го направя.