Бившият депутат от БСП Явор Божанков ще е водач на листи на коалицията "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това съобщи самият той в социалните мрежи, а под поста му заваляха поздравления.

33-годишният горнооряховчанин ще бъде поставен начело на списъка с кандидат-депутати на ПП-ДБ в Габрово, като се обсъжда и вариантът да оглави и листата в един от трите многомандатни избирателни райони в София. 

Решението на бившия представител на социалистическата партия, който водеше листата на БСП във Велико Търново, обаче предизвика освен похвали и критики, че "твърде лесно сменя ориентацията си".

В средата на декември м.г. Явор Божанков бе отстранен от парламентарната група на "БСП за България", след като изказването му в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна и гласуването му в пленарна зала, което бе противоположно на позицията на групата на социалистите. 

33-годишният политик не е член на БСП, а в първия му мандат като народен представител бяха разпространени негови снимки от участие на събрание на десницата заедно с Радан Кънев. От 2017 г. до сега Божанков неизменно беше депутат от гражданската квота на левицата.