Днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи и два анализа - за специализираните съд и прокуратура и за оптимизация на съдебната карта. Това обяви по време на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов.

Той обясни, че в анализа на специализираните съд и прокуратура са поместени предложения, с които да се запазят добрите страни на спецправосъдието, без това да изисква продължаването на дейността на тези структури. Анализът е направен въз основа на отговори на въпроси от ръководителите на спецсъда и спецпрокуратурата.

"Единият проект е да бъдат направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне така нареченото инвестиционно гражданство. Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига до отнемане на гражданството. Другата промяна е наложена от това запазим дейността на държавното предприятие Фонд "Затворно дело", съгласно приети вече промени", коментира още Стоилов.

По думите му, съгласно приети вече промени, Фонд "Затворно дело" се превръща в административна структура към ГД "Изпълнение на наказанията".

"Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена. Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект", каза правосъдният министър.

Той допълни, че е издал заповед за извършване на проверка от Инспектората, която в момента се осъществява и до няколко дни трябва да приключи.

"Това е проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на Варна. Договорите вече са изтекли преди няколко години, но средства не са постъпвали от няколко години Министерството на правосъдието. Очаквам следващият министър да предприеме необходимите административни действия", обясни Янаки Стоилов.